MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Szorosabb együttműködés a Hévízi-tó védelmében
A Hévízi-tó védelméről kötött megállapodást az önkormányzat és a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

A meghívott vendégeket köszöntő Papp Gábor polgármester elmondta: a városvezetés a turizmus mellett kiemelt figyelmet fordít a környezet- és természetvédelemre, Hévíz esetében ráadásul a két terület szorosan összefügg egymással. A környezetvédelmi kérdéseket a város ezen ügyekkel foglalkozó alpolgármestere és illetékes szakbizottságok folyamatos figyelemmel kísérik, éppen az ő javaslatuk alapján fûzi szorosabbra a város a kapcsolatot a környezetvédelmi felügyelőséggel.

Rábai József környezetvédelemért felelős alpolgármester elmondta: a gyógytó védelme miatt az önkormányzat fokozottabb szerepet vállal a tó védelmében, folyamatosan napirenden van például az átfogó tóvédelmi program megvalósítása. Miután azonban ez tetemes összegbe kerül, a város keresi a pályázati lehetőségeket, s remény van arra, hogy a következő pályázati ciklusban a programot meg is tudja Hévíz valósítani.

A helyi hatóságokkal azonban nélkülözhetetlen a mindennapi, folyamatos kapcsolattartás, ennek alapját adja a most aláírásra kerülő együttmûködési megállapodás. Ennek részleteiről szólva az alpolgármester elmondta: a felügyelőség és az önkormányzat ezentúl évente két alkalommal értékeli a felek kapcsolatát és meghatározza a jövőbeni feladatokat, minden eszközzel segítik az átfogó tóvédelmi program mielőbbi megvalósítását, nyomon követik – a felügyelőség által alátámasztott adatok birtokában – a karsztvíz és termálvíz használatát, s keresik a lehetőségeket az elfolyó víz hasznosítására.

Kovács Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a Hévízi-tó olyan nemzeti kincsünk, amelynek védelme méltán érdemel megkülönböztetett figyelmet. Rámutatott: ma az egyik legfontosabb feladat a vízkészlet-gazdálkodás. Miután azonban a Hévízi-tó utánpótló rendszerû, az azzal kapcsolatos problémák évek múlva jelenhetnek meg. Emiatt fontos az előzetes védelem, melyért helyben elsősorban az önkormányzatok a felelősek. Kovács Péter örvendetesnek nevezte az elfolyó víz hasznosítására irányuló törekvéseket, ugyanakkor hangsúlyozta: a magas költségek miatt a fürdővizek visszasajtolása nem járható út.
 

Bencsics Attila, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója kiemelte, a Hévízi-tó és térsége olyan világkincs, amire a felügyelőségnek még több figyelmet kell fordítania. Az önkormányzat és a felügyelőség közötti szorosabb kapcsolat lehetővé teszi, hogy a tóhoz kötődő kérdésekkel, problémákkal hatékonyabban és azonnali reagálással foglalkozzanak, hiszen az ellenőrzések, illetve a hatósági munkák során nem mindig észrevehetőek a konkrét gondok. Összességében az együttmûködés a felügyelőség munkáját is jelentősen könnyíti – fejtette ki az igazgató.