MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Takarékos, ésszerű gazdálkodással tovább
Zárt ülésen döntött a hévízi önkormányzat képviselő-testülete a település teljes területére kiterjedő közlekedési tanulmány készítésére lefolytatott ajánlattételi eljárás eredménytelenné nyilvánításáról, illetve ugyancsak zárt ülésen választották ki a Rózsakert Vendéglátóipari Komplexum átépítése tárgyában lefolytatott ajánlattételi eljárás nyertesét is. A február tizedikén tartott rendes ülés legmeghatározóbb napirendje persze a város 2009-es költségvetésének megalkotása volt. A városi büdzsét tíz igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el.

Az ülésről igazoltan, betegség miatt maradt távol Füzesi Lászlóné és Papp Gábor.

„ - Gazdasági-pénzügyi válság ide, recesszió oda, Hévíznek ismételten sikerült olyan, többszöri egyeztetési eljáráson keresztülment, mûködési hitel nélküli városi költségvetést megalkotnia, amely jó színvonalon biztosítja az egyes önkormányzati intézmények megfelelő gazdálkodásához szükséges forrásokat” –jelentette be Vértes Árpád, Hévíz polgármestere a február 10-én tartott képviselő-testületi ülésen. Mint a város vezetője előrevetítette: A város idén és a következő években rendkívül fontos beruházások előtt áll. A reumakórház területén megvalósuló fejlesztések és a városközpont teljes rehabilitációja is megvalósul. A költségvetési rendelet-tervezet összeállításához szükséges szempontokat már novemberben meghatározták.

A KÖLTSÉGVETÉS SAROKSZÁMAIRÓL

- Az idei költségvetésben is megjelenik a tavalyelőtt értékesített 118/4-es helyrajzi számú ingatlan ellenértéke. Hiszen a 620 millió forint pályázati alapot képez, ami a település fejlesztését szolgálja. A város költségvetésének bevételi főösszege 3 milliárd 60 millió 762 ezer forint, amely a tavalyi évi várható bevételhez viszonyítva 25 százalékos növekedést mutat. A bevételi források harmadát állami támogatások, az átengedett adók: személyi jövedelemadó, gépjármûadó teszik ki; 22 % a helyi adóbevételek, 9 % az intézményi mûködési bevételek, 1 % a felhalmozási bevételek, 33 % pedig az előző év pénzmaradványa. A pénzmaradvány tartalmazza a fentiekben említett ingatlan ellenértékét is, valamint a 2008. évben elszámolt kamatbevételt. Az állami támogatások összege a korábbi éveknek megfelelően az idei évben sem nyújt fedezetet az infláció hatására, a többletkiadást önkormányzati forrásból kell pótolni. A közoktatási intézmények érdekérvényesítő szervezeteivel, a szakszervezetekkel, a kamarával is lefolytatták az előírt egyeztetéseket, és nemcsak ők, de valamennyi bizottság, majd a testület is egyhangúlag adta áldását a gyógytelepülés 2009-es büdzséjére. Még a független könyvvizsgálói jelentés is rendeletalkotásra alkalmasnak tartotta a beterjesztett anyagot.

BIZTOSÍTOTT A KISVÁROS MÛKÖDTETÉSE

- A költségvetés a város mûködéséhez megfelelő kiadási előirányzatot biztosít, melynek összetétele: a mûködési kiadások 59 %, beruházás, fejlesztési kiadások 11 %, fejlesztési hiteltörlesztés 1 %, tartalék 29 %, melynek 82 százaléka szintén fejlesztési célokat szolgál. A mûködési kiadásokon belül mindenképp fedezetet biztosítanak: az intézmények üzemletetésére, kátyúzásra, közvilágításra, a város tisztaságára, virágosítására, szúnyogirtásra, az önkormányzati ingatlanok karbantartására, a biztonságos közlekedés érdekében KRESZ táblák elhelyezésére, útburkolati jelek felfestésére, térfigyelő-rendszer üzemeltetésére, csapadékcsatorna rendszer tisztítására és a többi feladatra. A fiatalok továbbtanulását közel négy millióból, a kulturális-, sport-, és civil szervezetek támogatását 74 millió forintból igyekszenek megoldani. Ez az összeg tartalmazza a Hévízi Sportkör és a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület részére átadandó pénzeszközt is. A támogatás felosztására a következő testületi ülésen kerül sor. A szociális juttatások összege az előző évit két százalékkal haladja meg. A Bibó AGSZ 59, az Illyés iskola 139, a Brunszvik óvoda 58, Teréz Anya intézmény 39, a Festetics Mûvelődési Központ 50 millió forintot kap majd.

A FEJLESZTÉSEKRE TÖBB FORRÁS JUT

- Fejlesztésre 352 milliót szavazott meg a testület, mely az előző évinél 42 százalékkal több. A már részben eldöntött pozitív pályázat és az elbírálandó pályázatok alapján ez az összeg sokkal magasabb lehet év végére. A fejlesztési kiadások több utca út, járda és csapadékcsatorna beruházását tartalmazzák, így a Martinovics utcai járdaépítést, a Római utcai járdatervezést, a Templomköz csapadékcsatorna és útburkolat építését és a többi. Előirányzatot biztosítottak a városközpont rehabilitációjához rendelt tanulmányterv elkészítéséhez is. Fedezetet találtak a Sugár utcai óvodaépület bővítéséhez és akadálymentesítéséhez. Még idén megvalósítják az orvosi rendelő akadálymentesítését, utána a polgármesteri hivatalban tesznek eleget ezen törvényi kötelezettségüknek. Sikerült játszótérfejlesztésre is fedezetet biztosítani. A GAMESZ konyha eszközállományát hûtőszekrényekkel és egy szeletelő géppel gyarapítják. A lakosság és az önkormányzat dolgozói részére három millió forint áll rendelkezésre lakásépítés - és vásárlás céljából. Céltartalékban szerepel a pályázatok benyújtásához 685 millió forintos önrész. Az előre nem tervezhető városfejlesztési feladatokra 35 milliós tartalékot képeztek. A környezetvédelmi programból adódó idei feladatokra két millió, környezetvédelmi alapra egy millió, a gépjármû-várakozóhely építési alapra 54 millió forint fedezetet biztosítottak.

NEM LESZ BÉR –ÉS FIZETÉSCSÖKKENTÉS

- A költségvetés egyik legfontosabb eleme a személyi juttatások köre és azon belül az illetmények. Az állam nem biztosít megfelelő fedezetet a dolgozók illetményének emelésére, sajnos a város saját forrásból nem tud bért fejleszteni, a 13. havi juttatással. mégis van pozitív elmozdulás. Az elfogadott kormányrendelet a közalkalmazottak és a köztisztviselők részére központi forrásból, havonta kereset-kiegészítést juttat, melynek összege a havi illetmény egy tizenkettede, maximum 15 ezer forint. A költségvetésben a dolgozók részére a koncepcióban tervezett juttatások továbbra is rendelkezésre állnak előirányzat szinten. Az önkormányzat feladatait egyébként 303 fővel látja el. Az ehhez kapcsolódó személyi juttatások összege 862 millió forint, amihez 248 millió Ft közteher kapcsolódik. A személyi juttatások összege az illetményen kívül több adómentes juttatást is biztosít, melynek fedezete önkormányzati forrás. Előirányoztak tartalék egy havi jutalmat is az önkormányzati dolgozók megbecsülésére.


PÉNZ KISTÉRSÉGI FELADATOKRA
- A kistérség létrejöttével biztosított a hatósági feladatok területén a körzetközpont kialakítása, jelenleg már ennek megfelelően mûködik az építéshatóság Felsőpáhok vonatkozásában, a többi település várományosi jogkörû. A hivatal teljes illetékességgel ellátja az okmányirodai hatásköröket, a zaj- és rezgésvédelem, telepengedélyezési hatáskört, valamint az agroturisztikai szolgálatot. A többlet feladat ellátása többlet kiadást nem igényel, a hivatal jelenlegi rendszerében oldja meg megnövekedett hatásköreit. A korábbi évektől eltérően a kistérségtől átveendő támogatás eredeti előirányzatként tervezésre került, mely a közoktatás, szociális terület és a mozgókönyvtár mûködéséhez nyújt hozzájárulást.

ÓVATOSSÁG ELVE AZ ADÓBEVÉTELEK MEGHATÁROZÁSÁNÁL

-A rendelet-tervezet építményadó esetében az előző évivel azonos adómértékkel számol, 600 Ft/m2/év tétellel 165 millió Ft-ot tartalmaz, ahol továbbra is biztosított az állandó lakóhellyel rendelkező magánszemély száz százalékos adókedvezménye, amely közel 126 millió Ft bevételkiesést eredményez. Az Idegenforgalmi adó (IFA) összegeként 380,- Ft/fő/éjszaka mellett 240 millió forintot irányoztak elő. Az adómértéke 20 forinttal került megemelésre, jogszabály szerinti maximális mértéke 389 Ft 90 Fillér/éjszaka. Iparûzési adó esetében 2% adómérték mellett 270 millió forintot várnak. Az elmúlt évben a vállalkozók 291 millió 918 ezer forintot fizetettek be. Az intézményi mûködési bevételek közül a térítési díjak, valamint a vagyonnal való gazdálkodásból származó bevételek számottevőek. Felhalmozási bevételek között egy jelentős tétel, a gépjármû várakozóhely megváltás ellenértéke szerepel.

VÉLEMÉNYEK A VÁROSI BÜDZSÉRŐL

A költségvetési rendelet-tervezet feletti vitát a polgármester megnyitotta, egyúttal köszönetét tolmácsolta a polgármesteri hivatal közgazdasági osztályának az embert próbáló, a hétvégéket is magában foglaló munkáját. A témában felszólalók mindegyike dicsérettel illette a hivatalnak a költségvetés megalkotása terén végzett gyors, precíz, szakszerû tevékenységét.

Rábai József átgondoltnak, a külső hatásokra is odafigyelőnek mondta a költségvetést, amelyik a lehetőségeket reálisan veszi számba. Úgy látta viszont, hogy a különösen környezetérzékeny gyógytelepülésen egyelőre érdemes felfüggeszteni a geotermikus energia hasznosításának programját. Taktikailag és stratégiailag is csak a szakhatóságok véleményének megismerése után érdemes a témával újra foglalkozni –vélekedett. Javaslatát a testület egyhangúan támogatta.
Gelencsér Hédi örömmel vette, hogy a költségvetés a fejlesztések vonatkozásában is sok előremutató elemet tartalmaz. Erényként hozta fel, hogy a helyi intézmények mûködtetése is zökkenőmentesen valósul meg. Takarékos, ésszerû gazdálkodással látványos fejlesztések valósulnak meg, köztük a köztéri-kamera rendszer modernizálására is sor kerül. A tartalékalapba került milliók a váratlan események pénzügyi kivédésére nyújtanak megfelelő garanciát.
A kormányzat üdülési csekkel, TB-járulékokkal, ÁFÁ-val, EHO-val kapcsolatos döntései még kihatással lesznek a városi büdzsére –emlékeztetett Czövek Imre. Jelentősnek mondta a pályázatok önerejeként félrerakott milliókat. A kamarával egyetértve javasolta, hogy a jövőben elsősorban a helyi alapítványok és civil szervezetek legyenek a kedvezményezettjei az egyes önkormányzati támogatásoknak.
Óvatosan tervezettnek mondta a költségvetést Gelencsér János, aki abban bízott, hogy a kormányzat negatív bejelentései nem hozzák még nehezebb helyzetbe az önkormányzatokat. Olyan időszak beköszöntésében reménykedett, amikor a turizmus fejlesztésére visszaforgatott pénzt meg lehet majd sokszorozni.
Alaposan és reálisan megtervezettnek mondta a városi büdzsét Szarka László is, aki arra buzdított, hogy az önkormányzati fejlesztések esetében, a terveknél a költséghatékonyság mellett kerüljön főszerepbe az energiatakarékosság is. Az elkölthető pénzek még optimálisabb elköltését nevezte célszerûnek.
Naszádos Antal képviselőtársaihoz csatlakozva mondta jónak a költségvetést, amelyben végre megfelelő hangsúlyt kapnak a fejlesztések, beruházások, az utcák felújítása, a belváros megújítása.

Támogatási kérelem könyvek kiadására

A tóvédelmi tüntetés huszadik évfordulójára készítette el dr. Szarka Lajos író-helytörténész a „Tüntetés a Tóért” címû könyvet, melyet az önkormányzat a reumakórház kht.-val közösen félezer példányban szándékozik kiadni. A könyv kiadását 200 ezer forinttal támogatták. A szerző másik, „Zala megye zsidó emlékei” címû könyvének kiadásához 350 ezer forint támogatást ítéltek oda.

(Forrás: A Városháza sajtóreferense)