MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Testületi összefoglaló a február 4-ei ülésről
Megalkotta az önkormányzat ez évre vonatkozó költségvetési rendeletét a képviselő-testület február 5-i soros ülésén.

Az önkormányzat mûködési és kiadási célú főösszegét 3.155.113 ezer forintban határozták meg.

 

A tételes ismertetés során elhangzott: az önkormányzat a központi költségvetésről 251,3 millió forint bevétellel számolhat, a korábbi évekkel ellentétben a személyi jövedelemadó bevételből már nincs az önkormányzatnak részesedése az idei évtől. Megosztott bevételként szerepel a gépjármûadóból származó bevétel, melynek 40 százaléka illeti meg az önkormányzatot; e tekintetben 16 millió forinttal számolhat Hévíz 2014-ben.

 

A helyi adók között továbbra is meghatározó tétel a helyi iparûzési adóbevétel, melynek tervezett összege 410 millió forint. Idegenforgalmi adóból az előző évi teljesítési adatok alapján 480 millió forintot terveztek be, melyhez 1,5 forint/idegenforgalmi adóforint állami támogatás is kapcsolódik.

 

A költségvetés egyensúlyát 212.338 ezer forint lekötött betét és 557.799 ezer forint költségvetési maradvány igénybevételével biztosítják. 

 

- Sikerült a megfelelő egyensúlyt biztosítani Hévíz 2014. évi büdzséjében, mind az intézmények stabil mûködéséhez, mind a pályázatok sikeres végrehajtásához szükséges összegek rendelkezésre állnak – fogalmazott Papp Gábor polgármester, hozzátéve: Hévíz olyan nagy ívû munkákat tud befejezni az idei évben, melyekbe éppen a stabil költségvetési helyzet miatt tudott belevágni a város 2013-ban.

 

A közpénzek felhasználásának még nagyobb mértékû ellenőrzése miatt módosított az államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról szóló rendeletét is az önkormányzat. E szerint abban az esetben, amikor az önkormányzat egy pályázathoz biztosítja az önerő részét, akkor a támogatott nem csak az önerő felhasználásáról kell, hogy elszámoljon a jövőben, hanem a teljes támogatás elszámolását is meg kell küldenie az önkormányzat részére.

Rendeletet alkotott a testület az igazgatási szünet megtartásáról is. Utóbbira július 14-től augusztus 17-ig kerül sor.

A képviselő-testület Papp Gábor polgármestert hatalmazza fel arra, hogy a jövőben az önkormányzatot képviselje a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft taggyûlésein.

Foglalkozott a testület azzal a felügyelő-bizottsági tájékoztatóval, mely a Hévíz-Balaton Airport Kft. likviditásáról számol be.

Az elmúlt évi adatok összesítése nyomán elmondható, hogy a kiadások jelentősen meghaladták a mûködésből származó bevételeket, ugyanakkor a reptér a kiadásait a 2012. évi záró pénzkészletből, a követelésállomány rendezéséből és a tulajdonosi támogatásból tudta rendezni.

A kft. ügyeinél tartva sor került a felügyelő bizottság tagságának megválasztására. A bizottság elnökének Kepli József János alpolgármestert, tagjainak Horváth Orsolyát, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft ügyvezetőjét és Lajkó Ferencet a hévízi Szobakiadók Szövetségének elnökét kérték fel.

Eredménytelenné nyilvánította az ülésen a testület az Aquamarin értékesítésére kiírt versenyeztetési eljárást, ugyanakkor döntött arról is, hogy a szálloda épületegyüttesének átépítését és bővítését tartalmazó, 2014. március 13-áig érvényes jogerős építési engedélyének meghosszabbítását nem kezdeményezi. 

Tárgyalt a testület a város területén mûködő nyilvános illemhelyek üzemeltetésének kérdéséről. Az üzemeltetést a város vállalkozásba adja ki, ehhez kapcsolódóan ajánlattételi felhívást dolgoznak ki.

Közbeszerzési eljárást indítottak a „Korok és Borok – Tematikus Sétaút Hévíz Egregy városrészében” címû projekt keretében megvalósítandó bemutató épület építési munkálatainak kivitelezésére.

 

Foglalkozott a testület azzal a levéllel, melyet az Illyés-iskola és a Bibó-gimnázium tanárai, nevelői juttattak el a polgármester és a testület elé. A pedagógusok, utalva az önkormányzat és az oktatási intézmények közötti kapcsolatra, az iránt érdeklődtek, hogy továbbra is számíthatnak-e az önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatására. Az anyagi támogatás elmaradása a levél aláírói szerint azt jelenti, hogy a városvezetés számára nem elég fontos a két iskolában folyó munka elismerése. A testület határozatban rögzítette, hogy a polgármester személyes egyeztetést folytasson a pedagógusok képviselőivel, melynek elsődleges célja az önkormányzat felé irányuló elvárásaik megállapítása, konkretizálása.

 

A napirend után még számos, támogatások felhasználásáról szóló előterjesztést ismert meg és fogadott el a testület, illetve több egyesület, civil szervezet munkájáról tájékozódott.