MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Testületi ülés Hévízen
Szeptember közepén a városháza dísztermében tartotta havi soros ülését a hévízi képviselő-testület. Az ülésen Vértes Árpád polgármester vezetésével húsznál több napirendi pontot tárgyaltak végig. Két képviselő, Gelencsér János és Gelencsér Hédi igazoltan maradtak távol az ülésről, amelyen hosszan tanácskoztak egy Deák téri üzletház ügyével foglalkozó rendezési javaslatról. Lekerült a napirendről a Bibó AGSZ hőszivattyús megoldású fûtéskorszerûsítése, illetve a későbbiekre halasztották egy helyi forgalmi rend változással és parkolóhely kijelöléssel kapcsolatos témakör megtárgyalását is.

Marad a VIP-belépő a Tó-fürdőre

Fenntartsa-e a Hévízgyógyfürdő és Reumakórház Kht a társintézményi belépőkártyák rendszerét? –e kérdésben kérte a testület állásfoglalását dr. Hegedûs Lajos, a reumakórház ügyvezető igazgatója. A helyi oktatási-nevelési intézményeknek, egyházaknak, civil szféra helyi és megyei képviselőinek valamint, a kórházzal szakmai kapcsolatban és együttmûködésben lévő szervezeteknek kiadott, az előző főigazgató által életre hívott belépőkártya-szisztémát nemrégiben könyvvizsgálók is szabályosnak mondták, mivel az szerződés szerint, kölcsönös előnyöket tartogat a partnerek mindegyikének. Egy televíziós riportban pedig a közelmúltban azt sugallták: a térítésmentes Tó-fürdőre belépésre jogosító kártya rendszer nem legális. A kártyák további fenntartására a név szerinti szavazás alkalmával - Gelencsér Bélát kivéve- mindenki igennel szavazott.

Rendeletmódosítás a középiskolások támogatásáért

A testület tagjai által megfogalmazódott egy olyan igény, hogy ne csak a felsőfokú oktatásban részt vevő hévízi hallgatók részesüljenek támogatásban, hanem a középfokú iskolába járó tanulók szülei is kaphassanak anyagi segítséget a gyermek iskoláztatásában. A fürdőtelepülésen majd 200, 14-18 év közötti tanköteles diák szinte mindegyike részesül középfokú oktatásban. A költségvetés általános tartaléka terhére a középfokú iskolába járó diákok egyszeri támogatására kétmillió forint összegû előirányzat biztosítását hagyták jóvá.

Házi segítségnyújtás ingyen

Tapasztalatok alapján egyre több a szociálisan rászoruló a házi segítségnyújtást igénylők körében is, akik jövedelmi viszonyaik alapján ezt a szolgáltatást nem képesek igénybe venni, pedig körülményeik, egészségi állapotuk alapján erre rászorultak lennének. A kistérség valamennyi településén ellátott rászorulótól az augusztus végéig befolyt alig 300 ezer forint térítési összeg a költségvetésben nem jelent „komoly tételt”, ezért fogadták el azt a javaslatot, hogy a házi segítségnyújtás az arra rászorulók részére személyi térítési díj fizetése nélkül vehető igénybe.


A város költségvetésének első féléve

Az önkormányzat a törvényben foglalt előírásoknak megfelelően készítette el az első félévi gazdálkodásáról szóló tájékoztatót –írta véleményében a könyvvizsgáló. A testület elé került tájékoztató részletesen tartalmazta az önkormányzat költségvetési előirányzatainak időarányos alakulását, a tartalék felhasználását, a költségvetés teljesülésének alakulását. Az önkormányzat első félévi pénzügyi helyzete stabil volt, a bevételek a kiadásokra fedezetet nyújtottak. A gazdálkodás kiegyensúlyozott körülmények között a tervezettnek megfelelően alakult. Likviditási problémák sem a hivatalnál, sem az intézményeknél nem merültek föl.
Mint azt Vértes Árpád polgármester az ülés napirendi vitája előtt ismertette, az eredetileg elfogadott 3 milliárd 60 milliós bevételi és kiadási főösszeg időközben 3 milliárd 133 millióra emelkedett. A tervhez képest a bevételek 35 százalékban realizálódtak. A mûködési bevételek vonatkozásában a teljesítés 55 %-os. A város 457 millió forint állami támogatást könyvelt el bevételként. Az éves szinten 675 millió forintosra tervezett helyi adóbevétel 48 százaléka realizálódott az év első hat hónapjában. Építményadó tekintetében 47 százalékos a teljesülés. A betervezett 240 millió forintos idegenforgalmi adóbevételből 114 millió került elszámolásra. Iparûzési adóból éppen a tervezett összeg fele érkezett időarányosan a város bankszámlájára. Gépjármûadó vonatkozásában a tervezett éves 36 millió forinttal szemben 18 millió a jóváírt összeg. A befolyt bevételekből 924 millió került felhasználásra, ami a tervezett összeg 29 százaléka. A kiadások zöme a mûködésre fordítódik, a személyi juttatások vonatkozásában 395 millió került kifizetésre. A személyi kiadások vonzata a munkaadót terhelő járulék, melynek összege 113 millió forint. Dologi kiadásra közel 250 millió forint került felhasználásra. A szociálpolitikai juttatásokra éves szinten előirányozott 35 millióból az első félévben 16 millió forintot használtak fel. A civil és társadalmi szervezeteknek szánt 78 milliós éves keretből eddig 61 milliót már átutaltak.

Az Aquamarin és a Hévíz Tv gazdálkodása

A városanyák és városatyák áttekintették az önkormányzati tulajdonlású Aquamarin Szállodaipari Kft. 2009. első félévi gazdálkodását. A hotel célja továbbra is: a gyógyvízre épülő szolgáltatások korszerûsítése, fejlesztése, bővítése. Indulni szeretnének turisztikai és energiatakarékossággal összefüggő pályázatokon. A válság hatása a társaságnál is jelentkezett, az eddigi, jellemzően dinamikus bevétel emelkedés idén megtorpant. Az év első félévében negyedével csökkent a vendégéjszakák száma, ami részben azzal is magyarázható, hogy a B-szárny márciusig felújítás miatt zárva tartott. A könyvvizsgálói jelentés kiemeli: az időarányos tervhez képest az árbevétel 90,3 százalékra teljesült. A társaságnak nincs lejárt tartozása sem a szállítók és szolgáltatók, sem az adóhatóság felé. Testület elé került a Hévízi Televízió Nonprofit Kft. 2009. első félévi gazdálkodása is. A könyvvizsgálói jelentésből kitûnt, a társaságnak a jelen gazdasági körülmények között is sikerült megőrizni stabilitását. A kft. növekvő árbevétel és szoros költséggazdálkodás mellett csekély veszteséget halmozott fel, amit év végére sikerül kigazdálkodni. Partics Andrea, a tv ügyvezetője bejelentette, hogy a nemrég lezajlott teljes körû APEH vizsgálat is mindent rendben talált a kft.-nél.


Városközpont rehabilitáció

A hévízi önkormányzat a város rehabilitációs pályázat keretében a fürdőtelepülés társadalmilag és gazdaságilag meghatározó központjában gazdasági, közösségi, városi funkcióihoz kapcsolódóan összesen hét tevékenységet valósít meg. Az infrastrukturális jellegû fejlesztéseket úgynevezett kiegészítő, kisléptékû elemekkel egészíti ki.
A Rákóczi Ferenc utca-Erzsébet királyné utca - I. Gróf Festetics György tér - Gyöngyvirág köz által határolt térrészen összefüggő sétálóövezet kialakítását tervezik, a közterek átgondolt és átfogó rehabilitációja és fejlesztése mellett. Itt a burkolatcserével érintett terület nagysága közel 10 ezer m2. Járda jellegû, elemes térburkolatú gyalogos zóna létesül, a meglévő aszfaltburkolatokat elbontják. Világítótestek, kandeláberek, új utcabútorok, öntöttvas szeméttárolók, fasorok, információs oszlopok kerülnek kihelyezésre a zöld szigetek mellé. A projekt már rendelkezik jogerős építési engedéllyel, és a kiviteli tervek is rendelkezésre állnak. A közbeszerzési dokumentáció előkészítése pedig folyamatban van.
A fürdőváros legmélyebben fekvő centrumában az öt évvel ezelőtti rendkívüli esőzések miatti „vízfelbugyogások” is jelezték, nemigen odázható el a vízelvezetési rendszer komplex felújítása, már csak azért sem, mert az esővíz a település területének közel kétharmadáról itt gyûlik össze. Az építészeti és környezetrendezési rekonstrukcióhoz kapcsolódóan a közeljövőben megtörténik a csapadékcsatorna-hálózat átépítése a Rákóczi és Erzsébet királyné utcákban, a Festetics illetve a Deák téren. A négy helyszínen összesen 766 méter hosszban modernizálják majd a hálózatot. Kicserélik, illetve tehermentesítik a rossz állapotú, kicsi keresztmetszetû csatornaszakaszokat, utána elkezdik a díszburkolat építéséhez kapcsolódó csapadékvíz elvezető rendszer építését. A projekt közbeszerzési dokumentációt a polgármesteri hivatal készíti elő, a jogerős építési –és kivitelezési tervek már elkészültek. A további gazdasági és közösségi funkciókat erősítő tevékenységek indítása is tervben van. A többfunkciós Belvárosi Rózsakert Komplexum újra a város szocio-kulturális szolgáltatásainak egyik meghatározó központja lesz, ivócsarnokkal, ajándékbolttal.
Az önkormányzatnak ki kell választania a projekt megvalósítását segítő bonyolító mûszaki ellenőr szervezetet, illetőleg a kivitelező céget. Eredményes eljárás esetén megvalósulhat a feltételes közbeszerzés, véglegesíthető a projekt költségvetése, és így a teljes második fordulós dokumentáció elkészíthető. A testület megismerte és elfogadta a projekt teljes kiviteli tartalmát. Elfogadták a projekt kivitelezői tenderének ajánlattételi felhívását is.


Határidő hosszabbítás az élményfürdő megépítésére

Hévíz, a Nagy autóparkolótól északra lévő, idegenforgalmi fejlesztési területként kijelölt, 118/4-es jelû belterületi ingatlanát bruttó 744 millió forintért még 2007-ben értékesítette a Váci-Föveny Investment Kft.-nek, hogy ott a vevő élményfürdőt létesítsen. Az ingatlanértékesítés során befolyt vételárat a gyógytelepülés városfejlesztési célokra, illetve pályázati önerőként tartalékolta. A társaság eddig elkészíttette a terület rekultivációs tervdokumentációját és költött kármentesítési monitoringra, majd monitoring kutak létesítésére is. E kötelezések teljesítése jelentős pénzügyi megterhelést jelentett az ingatlanfejlesztő cégnek, amelyiknek a forráshoz jutási lehetőségei is csökkentek a pénzügyi-gazdasági válság hatására. A tavalyelőtt október közepén kötött adásvételi-szerződést a testület most úgy módosította, hogy a másodfokú építési engedély meglétére előírt kettő év határidőt további kettő évvel meghosszabbították. Az építkezésnek így legkésőbb 2011. október 15-éig meg kell kezdődnie.

Kiegészítő támogatás a HTM-nek

A Hévíz Turizmus Marketing Egyesület (HTME) –amelyik az esztendő első háromnegyed részében aktív bel –és külföldi megjelenésekkel képviselte a fürdővárost a turisztikai piacon – az éves marketing terve végrehajtása során előre nem látott kiadásokkal szembesült. (Fly Balaton támogatása, ATV forgatás meghosszabbítása stb.) A fenti kiadások miatt az egyesület költségvetése kimerült, ezért az őszi-téli kampányok finanszírozására, a „négy évszakos turizmus” élővé tételéhez a HTME 4,1 millió forintos kiegészítő támogatási kérelemmel kereste meg az önkormányzatot. A támogatást megszavazták.

Támogatás a Millenniumi Emlékmûhöz

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke egy júliusi keltezésû levelében, Zala megye első írásos említésének 1000 éves évfordulójához kapcsolódóan, millenniumi emlékmû állításához kérte a hévízi önkormányzat támogatását. Az évfordulóhoz kapcsolódóan a megyei önkormányzat szeretne egy millenniumi emlékmûvet állítani, melynek megtervezésével Makovecz Imre Ybl-díjas építészt bízzák meg. Az emlékmû Zalaváron az egykori vár helyén kerülne felállításra. A kivitelezésre vonatkozó, előzetesen bekért tájékoztató jellegû árajánlatok alapján a várható bekerülési költség mintegy bruttó 20.000.000,- Ft. Az épületet az összefogás jelképének is szánnák, ezért szeretnék, ha az emlékmû az önkormányzatok közös erejével valósulna meg. A megyei önkormányzat az épület költségeinek felét biztosítja, a fennmaradó pénz előteremtésében számít a zalai önkormányzatok és lakosság támogatására. Hévíz a költségvetésének általános tartaléka terhére 200 ezer forint felhalmozási pénzeszközt biztosít –döntött a testület.

Könyvvásárlás és könyvkiadás támogatása

Augusztusban két Hévíz történetének bizonyos szakaszait magába foglaló könyv kiadásához kérték a szerzők Hévíz Város Képviselő-testületének támogatását. Az egyik könyv Hévíz Sportkör 60 éves történetét, a másik az elmúlt 10 év történéseit mutatja be. A fürdőváros 2009. szeptember 19. napján ünnepli a Szentlélek templom felszentelésének, a Városháza és a Labdarúgó stadion avatásának tizedik évfordulóját, valamint a Hévízi Sportkör megalakulásának hatvanadik évfordulóját, így mindkét kötet kiadásának jelentős aktualitása van. Dr. Szántó Endre a „Hévíz Sportkör 60 éves története” címû könyvében az elmúlt 60 év hévízi sporteseményeit foglalta össze. A kiadvány nem csak a labdarúgás, de az eddig mûködő összes szakosztály (kézilabda, asztalitenisz, kosárlabda, sakk, akrobatikus rock and roll, tenisz, lovaglás, vívás, atlétika) mûködését is áttekinti. A kötetet közel 250 fénykép illusztrálja. A könyv írója és kiadója arra kérte a testületet, hogy 300 példány megvásárlásával segítse elő a megjelenést. A 300 db könyv értéke 1.197.000,- Ft, melynek fedezete az általános tartalék terhére biztosítható. A legutóbbi 10 esztendő eseményeit és eredményeit áttekintő Hévízi Képes Kalendárium kiadásának támogatását kérte dr. Szarka Lajos szerző. Mûvében az események ismertetése tényszerûen, kronologikus rendben történik, melyet jelentős képanyag illusztrál. A 120 oldal terjedelmû, kemény fedéllel, 500 példányban megjelenő kötet bemutatja a Hévízi csodatavat, a virágok, a kultúra és a sport fellegvárát. A kiadás tervezett költsége 600.000,- Ft, melyet az önkormányzat és a kórház közösen fedez, s a megjelenő példányok fele-fele részben a kiadókat illetik meg. A negyedezer könyv 300 ezer forintos bekerülési költsége a költségvetés általános tartalékának terhére biztosítható –határozott a testület.

A hivatal közbeszerzési tervének módosítása

A közbeszerzési törvény szabályainak bonyolultsága, a hirdetmények feladásának gyorsítása érdekében módosítani kellett a polgármesteri hivatal idei közbeszerzési tervét. A folyamatban lévő eljárások lebonyolításába minden esetben már külső közbeszerzési szakértőt is bevontak. A belváros rekonstrukció, a DRV üzemi területének átalakítása, az óvoda tetőszerkezetének felújítása, illetve a kompetencia alapú oktatás bevezetése is új közbeszerzésnek minősültek, melyhez a város honlapján is közzétett nyilvános közbeszerzési terv megadása szükséges.

Csatlakozás a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázathoz

Az Oktatási Minisztérium a jövő évre is kiírta a Bursa Hungarica Felsőoktatási ösztöndíj pályázatot. A települési önkormányzatoknak szeptember végéig lehet nyilatkozni a csatlakozásról a hátrányos szociális helyzetû felsőoktatási hallgatók, illetőleg felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott önkormányzati ösztöndíjpályázat 2009. évi fordulójához. Hévíz az ösztöndíjpályázat kiírása óta minden évben jelentős összegekkel támogatta a felsőoktatásban tanuló helybeli diákokat. A támogatás összege az elmúlt három évben meghaladta a 4 millió forintot, amihez az állam ugyanekkora összeget tett hozzá. Tavaly 78 tanulót támogattak, és idén is hasonló nagyságrendben várják a jelentkezőket. A támogatás maximális összege 10 hónapra havi 5000 Ft/fő. A pályázat önrészének biztosítását a testület felvállalta a 2010. évi költségvetéséből.

Közbeszerzési eljárások nyerteseinek kihirdetése

Kihirdette a testület az út- és járdafelújítás tárgyában hat részre bontottan lefolytatott egyszerû közbeszerzési eljárás eredményét. Két nyertes cég, a zalaegerszegi Hydrocomp és a tapolcai SZ L Bau végezheti a különféle típusú út –és utcarekonstrukciókat, valamint a csapadékcsatorna fektetéssel kapcsolatos tevékenységeket. A fővárosi Prekog Alfa Szolgáltató és Tanácsadó cég ajánlatát fogadták el a „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés bevezetése Hévíz közoktatási-nevelési intézményeiben” címû pályázattal összefüggésben oktatási, továbbképzési, szaktanácsadási feladatok ellátására.

Terítéken a hévízi sportkör gazdasági beszámolója

A labdarúgó kft 15, a sportlétesítmények és közös költségek 6,5, a foci utánpótlás szakosztály 3,9, a kézilabdázók 3, az asztaliteniszezők 1,6 milliót; a rock and roll szakosztály 900, a Hévíz II. Öregfiúk és a Lovas szakosztály 500-500, a sakk szakosztály pedig 100 ezer forint támogatást kapott tavaly –derült ki a városi sportkör gazdasági beszámolójából. Az összesen 32 milliós önkormányzati támogatás mellé saját bevétel címén 8,2 milliót sikerült a sportkörnek előteremtenie. A zavartalan mûködést csak hitelfelvétellel tudták biztosítani, a szakosztályoknak kiutalt támogatások maradéktalanul fel lettek használva. Dr. Alberti Sándor sportkörelnök július derekán kelt levelében 14-15 millió forintos plusz támogatást kért a sportkör számára. Az NB II-es labdarúgó bajnokságban való részvétel miatt, a megemelkedett mûködési költségekhez és egyéb kiadásokhoz a testület végül 13 millió forintot szavazott meg a költségvetés általános tartalékának terhére. A focira nyújtott támogatás nagyságát sérelmezte Gelencsér Béla és Füzesi Lászlóné is, ők az utánpótlás korúak és a szakosztályok intenzívebb támogatása mellett érveltek.

(Forrás: A Városháza sajtóreferense)