MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Testvértelepüléssel ünnepelt születésnapot Hévíz
A nemzetközi kapcsolatokat helyezte előtérbe város napi beszédében Papp Gábor, Hévíz polgármestere.

Hévíz május elsején ünnepli várossá avatásának évfordulóját, ezen a napon ünnepséggel, a városért tevékenykedők munkájának elismeréseként kitüntetések átadásával tisztelegnek.

Az idei városnapon az egyik legrégibb testvértelepülés, Pfungstadt népes delegációját is köszönthette a polgármester.

 

 

 

 

A Patrick Koch, Pfungstadt polgármestere vezetésével érkező küldöttség nemcsak vendégként, de szereplőként is részt vett az ünnepségen, hiszen nagy múltra visszatekintő fúvós zenekaruk zenével várta az ünnepségre érkezőket, és a városnapi mûsor során is fellépett.

A jelenlévőket Papp Gábor polgármester köszöntötte. Ünnepi beszédében utalt rá: ismét beköszöntöttek Hévízre a „boldog békeidők”, hiszen vidám jelmezes felvonulással rajtolt a város legnagyobb rendezvénye, a Boldog Békeidők Hévíze, amelyet immár 5. alkalommal rendezhettek meg.  

  • E ma már ikonikussá vált rendezvény felidézi azt az időszakot, amely megalapozta Hévíz jövőjét. Valódi időutazás ez, melynek során tisztelgünk az ősök előtt, akik felismerték és kiépítették nekünk a hévízi gyógytavat, és egyúttal jelezzük a mi kötelességünket is, hogy meg kell őriznünk, tovább kell adnunk azt az utókornak.

A polgármester utalt rá: Hévíz történelmében több drámai fordulópont is volt már, amelyek tétje mindig is a gyógytó megóvása és Hévíz jövője volt.

  • Legutóbb, a Víz világnapja alkalmából Áder János köztársasági elnök úrral idéztük fel egy kerekasztal beszélgetésen az 1989-es eseményeket, amikor hibás politikai döntések során, a nyírádi bauxitbányában folyt termelés miatt majdnem odalett az a természeti csoda, amelynek köszönhetjük fejlődésünket.

Akkor egy civil kezdeményezés állította meg azt a természetrombolást, amely 1989-re már odáig fajult, hogy a tó vízszintje 30 cm-rel lecsökkent. A gyógytavat a civilek bátorsága és a felelős előrelátás mentette meg – hangsúlyozta.

Rámutatott ugyanakkor: a természetvédelmi feladatok mellett a turizmus is állandó kihívás elé állítja a városban élőket. Ahogy 1989-ben a civileknek, úgy a jelenlegi városvezetésnek is előrelátónak kell lennie.

  • Változik a világ, átalakulóban a világ turizmusa is, amelyhez igazodnunk kell, vagy lemaradunk. Húsz évvel ezelőtt elég volt fogadnunk a vendégeket, mert megtaláltak minket maguktól is. A mai világban azonban elébük kell mennünk, vinni kell a városunk hírét, figyelni kell, honnét látszik érdeklődés, hol nyitottak irányunkban. Polgármesterként a legfontosabb eredményünknek azt tartom, hogy négy évvel ezelőtt olyan példaértékû összefogást és együttgondolkodást valósítottunk meg városunk jövője érdekében, amely azóta is hozza az eredményeit. Nem véletlen, hogy rövid idő alatt Budapest után a legnépszerûbb vidéki városként tartanak számon bennünket, és ezt az előkelő helyünket évek óta tartani is tudjuk. A tradicionális turisztikai piacokat sikerült megőriznünk, és továbbra is nagyon fontosak nekünk, de időben nyitottunk az új piacok felé is. Nemzetközi kapcsolataink kiterjedtek, fontos kapcsolatokat kötöttünk orosz, egyiptomi, kínai, török és skandináv területeken. Ezen kapcsolatok fontosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy körünkben köszönthetjük régi testvérvárosunk, a németországi Pfungstadt városvezetését és küldöttségét, ugyanakkor még ebben a hónapban aláírjuk a törökországi Fethiye várossal a testvérvárosi együttmûködésünket – mondta, aláhúzva: Hévíznek ma egyre inkább a minőségi szolgáltatások és minőségi kínálat megteremtésén kell fáradoznia. Ezt felismerve vállalta fel az önkormányzat a Hévíz-Balaton Airport üzemeltetését is, látva: reptér nélkül nincs jól fizető orosz vendég, nincs esély távolabbi országok befektetővel kapcsolatok teremtésére sem.

A polgármester azonban elmondta: nem minden a városvezetésen múlik, hiszen már az eddigi eredmények mögött is a hévíziek bátorsága, szorgalma, elhivatottsága áll, amelyre a jövőben is nagy szükség lesz.

Azoknak, akik eddigi munkájukkal tettek a városért, elismerések átadásával köszönte meg a munkát a város vezetője.

Hévíz Város Kultúrájáért kitüntető díjat vehetett át Szalai Klára, az Illyés-iskola pedagógusa, akinek a tehetséggondozás terén végzett több éves munkája eredményeként már több kisgyermekkel jutott el megyei és országos versenyre, kimagasló eredményeket elérve.

Hévíz Város Fejlesztéséért díjat kapott Miklós Beatrix, a Kis Helikon hotel vezetője, akinek sikeres fejlesztései révén a hotel a négycsillagos szállodák közé emelkedett, elnyerte a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Védnöki Tábláját, a Magyar Minőség Háza díjat.

Hévíz Város Idegenforgalmáért elismerésben részesült Herczeg Zoltán, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének titkára, aki társadalmi munkában segíti a hévízi szobakiadók tevékenységét hosszú évek óta.

Hévíz Város Közszolgálatáért díjat kapott Kardosné Kulcsár Gyöngyi, a Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda óvodapedagógusa, aki 26 éve követi nyomon és segíti a gyermekek fejlődését, türelemmel és nagy szaktudással készíti őket az iskolai életre.

A Hévíz Város Díszpolgár kitüntető címet Gelencsér Béla vehette át.

Gelencsér Béla munkájával és közéleti tevékenységével egyaránt kötődik Hévízhez.

 

Fogászati klinikájának színvonalas munkájával elérte, hogy a város szakmai-minőségi egészségügyi kínálata tovább gazdagodjék.

Közéleti szereplőként 2006 óta két cikluson át képviselőként vett részt Hévíz életében. Képviselői tiszteletdíjának jelentős részét az egregyi temető felújítására, az ottani út és ivóvíz ellátás megteremtésére, a Szentlélek templom melletti parkolóhelyek kiépítésére fordította. Önzetlen támogatást nyújtott a kolontári vörösiszap katasztrófa károsultjainak.

Hévíz város képviselő-testülete ezt az önzetlen munkát köszönte meg a kitüntető címmel.

Hévíz és Pfungstadt kapcsolatát méltatta az ünnepségen Pfungstadt városvezetője és Reinhard Ahlheim, a városi parlament elnöke, a pfungstadti testvérvárosi egyesület elnöke is. A német testvérváros karnevál zenekarát és híres sörfőzőjét (és sörét) is elhozta Hévízre, a zenekar hangulatos muzsikával, a sörfőzde pedig természetesen sörrel köszöntötte a jelenlévőket.

Az ünnepséget követő fogadáson Manninger Jenő országgyûlési képviselő pohárköszöntőjében méltatta Hévíz eredményeit, fejlesztésekben és minőségi programkínálatban tett előrelépéseit.

Nézze meg galériánkat!