MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Testvérvárosok, pályázatok, kulturális kérdések – ülésezett a testület
Amint arról korábban már beszámoltunk, Pjatyigorszk városa a nyár folyamán kereste fel a hévízi önkormányzatot testvérvárosi együttmûködés céljával.

Mivel Hévíz testülete ez év elején nyilvánította ki, hogy több külföldi várossal szorosabbra kívánja fonni kapcsolatát, köztük Pjatyigorszkkal is, s mindezek mellett turisztikai szempontból is fontosak az orosz területek, a testület a testvérvárosi kapcsolatok előkészítése mellett foglalt állást. A várossal való együttmûködés előkészítése céljából hamarosan hévízi delegáció utazik az orosz településre. A képviselő-testület a december 14-én tartott ülésén hatalmazta fel Papp Gábor polgármestert az együttmûködési tárgyalások lefolytatására.

Szintén fontos célterület Hévíz, de – mint az utóbbi napok híreiből egyértelmûen kiderült: egész Európa – számára Kelet, azon belül is Kína. A távol-keleti ország Sanghaj városának Xuhui kerületében, ottani meghívásnak eleget téve tett látogatást a közelmúltban Papp Gábor polgármester, Kepli József János alpolgármester és Könnyid László turizmusért felelős külsős alpolgármester, akik látogatásuk eredményéről most a képviselő-testületet is tájékoztatták. A testület előtti tájékoztatót meghallgatva a képviselő-testület kinyilvánította azon szándékát, hogy Shanghaj város Xuhui kerületével mint külföldi önkormányzattal együttmûködési megállapodás megkötését kezdeményezi.

A decemberi ülésen a külföldi kapcsolatok mellett kiemelt témája volt az önkormányzat idei évi pályázatairól szóló beszámoló.

Mint elhangzott: az önkormányzatnak három, az előző ciklusból áthúzódó projektet kellett lezárnia ez évben. A romkert, a bölcsőde és a Hévíz-Alsópáhok közötti kerékpárút építésének projektje a végéhez ért. Ezen túlmenően a város 2011-ben 21 pályázatot nyújtott be, ebből kilenc volt a nyertes, hat pályázattal kapcsolatban egyelőre nincs döntés, és öt az elutasított; utóbbiakat forráshiányra hivatkozva utasították el. 

A döntésre váró projektek közül kiemelt a piac és rendezvénytér átalakítását célzó, közel 200 millió forintos pályázat, a döntések azonban már a jövő évre húzódnak át. Szintén a 2012-es évben születik döntés abban a pályázati ügyben, melynek beadásáról a testület a decemberi ülésen döntött. Az Új Széchenyi Terv támogatásával megjelent „Önkormányzati, állami, egyházi, nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerûsítése” pályázat előkészítésére, költségeinek megtervezésére kíván támogatást elnyerni a város. A pályázat benyújtása érdekében a testület felhatalmazta a polgármestert arra, hogy kezdeményezze két ingatlan önkormányzati tulajdonba kerülését.

A konkrét adatok ismeretében – melyeket a szolgáltató cég ajánlott – tárgyalta és fogadta el a szilárdhulladék közszolgáltatás 2012. évi díjait a testület. A törvényi rendelkezések alapján december 31-ig köteles minden település a szolgáltatás díjait elfogadni. A város összességét tekintve 2,8 %-os emelésre tett ajánlatot a szolgáltató. Papp Gábor polgármester és több képviselő javaslatára, mivel még lehetőség van a díjak módosítására és az elfogadott szolgáltatási díjaktól csak negatív irányba lehet eltérni, az önkormányzat a költségvetésében megkeresi azokat a forrásokat, amelyek átcsoportosításával akár még a jelenleg érvényben lévő díjaknál is kedvezőbb feltételeket biztosítanak a lakosságnak.      

A helyi adóztatás szabályai viszont nem változnak 2012-ben – az ezzel kapcsolatos döntés is a soros ülésen született meg. A testület áttekintette a Hévíz Mûvészeti és Mûvelődési folyóirat további mûködésének lehetőségeit. A szerkesztő bizottság munkáját megköszönve, annak megbízatását 2011. december 31-ével megszüntette. A folyóirat főszerkesztőjének Szálinger Balázs József Attila-díjas költőt kérik fel, a főszerkesztői megbízás elfogadása esetén a folyóirat szerkesztő bizottságára és a folyóirat kiadásának 2012. évi költségvetésére vonatkozó javaslatát már ő nyújtja be a polgármester felé  2012. január 31-ig.

A polgármesteri keret terhére a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány számára, mely szervezet többek között a magyarországi Csángó rendezvények megtartásával foglakozik, a testület 200.000 forint támogatást nyújtott; a korábbi, egyes alapítványoknak adott támogatások elszámolásait is elfogadták a képviselők, valamint a testület felhatalmazta Papp Gábor polgármestert együttmûködési megállapodások megkötésére több városi társadalmi szervezettel is.