MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Tiltakozik a Magyar Fürdővárosok Szövetsége
A jelenlegi kettő helyett csak egy forintos költségvetési támogatást rendelne hozzá az állam jövőre a helyben maradó idegenforgalmi adó minden forintjához. Az összességében négy és fél milliárdos önkormányzati bevételkiesést jelentő intézkedés ellen tiltakozik a Magyar Fürdővárosok Szövetsége. Hévízen tartott közgyûlésükön a tagok megfogalmazták érveiket és arról is határoztak, hogy megkeresik a forrásátcsoportosítás lehetőségét.

A miniszterelnöknek, a pénzügyi tárca vezetőjének valamint az önkormányzati miniszternek címzett tiltakozó levélben szerepel, hogy az idegenforgalom nemcsak lehetőséget jelent a településeknek, hanem többletfeladatokkal is jár. A parkosításra, közvilágításra, a megfelelő úthálózatra, a marketingtevékenység finanszírozására valamint a pályázati önerő előteremtésére a kiegészítő támogatás biztosított fedezetet. Ennek megfeleződésével csökken a települések fejlesztési lehetősége és versenyképessége. Ha a fürdővárosok fejlődése visszaesik, az negatívan hat az állami költségvetésre is. A vendégek a szállás, étkezés, fürdőjegyek, szolgáltatások vásárlásakor áfát fizetnek, s ha csökken a látogatók száma ez a bevétel is alacsonyabb lesz. A közvetett negatív hatások közt számolni kell a vállalkozások elszegényedésével, a munkahelyek megszûnésével s ezek kezelése az elvonás mértékét meghaladó kiadással terhelheti az államot – érvelnek a települések.
A szövetség egy szakértő csoport létrehozásáról is döntött. Vezetője Vértes Árpád a szövetség elnöke, tagja Dr. Sóvágó László Hajdúszoboszló polgármestere és Kovacsis Imre, aki Győrtől Gyuláig nyolc fürdő üzemeltetéséért felelős. Feladatuk, hogy egy szakmailag megalapozott véleményt dolgozzanak ki, majd tárgyaljanak a döntés-előkészítőkkel és döntéshozókkal az adókiegészítés változatlanul hagyásáról. Nem egészen két hét áll rendelkezésükre. A közgyûlésen felmerült, hogy a négy és félmilliárd forint fedezetére ágazaton belüli átcsoportosítás is lehetőséget ad. Többen úgy vélték az ország jelenlegi helyzetében várhat még a turisztikai desztinációs menedzsmentek indításának kísérlete, de az is megfontolandó, érdemes-e új szállodák építésére támogatást biztosítani.

(Forrás: Hévízi TV)