MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Tizennyolc éve város
1992. május 1-én nyerte el a városi rangot Hévíz, s hagyományosan ehhez a dátumhoz kapcsolódik a Város Napja. Idén az esemény nyitányaként a Szentlélek Templomban Juliusz Janusz, XVI. Benedek pápa lengyel származású követe valamint Kiss László esperes-plébános celebrált ünnepi szentmisét. Ezt követően a Városházán folytatódott a megemlékezés, ahol az önkormányzat által alapított kitüntető címeket és elismeréseket is átadták.

A Város Napját ünneplő közönséget Festetics György, a fürdőt alapító nemesi család leszármazottja köszöntötte. Felidézte a hévízi fürdőkultúra római időkig visszanyúló több évezredes múltját, majd azt az 1795-ös fordulópontot, mikor megépült az első fürdőház, s innentől fokozatosan európai hírû gyógyhellyé vált a település. A várossá válás új fejlődési lehetőséget nyitott mellyel élt is a település - mondta Festetics György majd azt kívánta: folytatódjon tovább Hévíz felemelkedése, a város polgárai pedig legyenek aktív részesei és haszonélvezői ennek a folyamatnak. Vértes Árpád polgármester is azt hangsúlyozta beszédében, hogy a városi ranghoz méltó fejlődést élt meg Hévíz. A közel két évtized alatt jelentősen bővült az intézményhálózat, melyben egyaránt szerepet kapott az oktatás, a kultúra, a vallás, a sport valamint a szociális és az egészségügyi ellátórendszer. A Hévízgyógyfürdő Kft-ben szerzett 26%-os tulajdonrészt pedig a jövőben 51%-ra kívánja növelni a város, jelentette be Vértes Árpád. A polgármester a jövő irányairól szólva sorolta azokat a sikeres pályázatokat, melyek tovább javítják a szolgáltatások színvonalát. Így a belvárosi rekonstrukció mellett lehetőség lesz az óvoda bővítésére, a bölcsőde kialakítására és a Hévíz-Alsópáhok kerékpárút megvalósítására.
A hagyományokat követve, idén is a mûsorral színesített város napi ünnepség keretében adta át a Hévízi Önkormányzat az általa alapított díjakat.
A testület idén Hévíz Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott posztumusz Tolnai Gróf I. Festetics György részére, a Hévízi-tó csodás gyógyhatásának „felfedezése,” és ismertté tétele érdekében, Hévízfürdő megalapításában végzett úttörő munkájáért.
Pro Urbe Hévíz kitüntető díjban részesült Dr. Gyarmati József, a hévízi Gyógyfürdőkórház főorvosa, a Tóvédő Egyesület alapító elnöke, Hévízen végzett közel négy évtizedes gyógyító és oktató tevékenységéért, a Hévízi tó védelme érdekében tett kiemelkedő munkásságáért.
Pro Cultura Hévíz kitüntető díjat vehetett át Ambrus Sándor a Hévízi Polgárőr Egyesület alelnöke, Bereczkyné Koronkai Anna a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztályának vezetője, Elekes Lívia a Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola tanára, Németh József a Hotel Aquamarin igazgatója, Partics Andrea a Hévízi Televízió ügyvezetője, Peresztegi Zsolt a Festetics György Mûvelődési Központ munkatársa, Simonné Gál Gyöngyi a Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola igazgatóhelyettese és Vági Ferencné a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény vezetője. Hévíz Város Közszolgálatáért kitüntető díjban részesült Cziklinné Babos Ilona a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola tanítónője, Fábsicsné Nagy Erika a Brunszvik Teréz Napközi-otthonos Óvoda óvodapedagógusa, Koponics Ferencné főszakács valamint Dr. Puskásné Horváth Mária, a Polgármesteri Hivatal aljegyzője. Az Év Rendőre kitüntető díjat Kun Gábor, a Hévízi Rendőrőrs főhadnagya vehette át. A város érdekében végzett kiemelkedő munkájáért elismerésben részesült Lajkó Erzsébet, Fonnyadt Józsaf, Németh Nándor és Takács János. Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőr Érdemrendkereszt arany fokozatával tüntette ki Kecskés Annamáriát a Hévízi Polgárőr Egyesület elnökét valamint elnöki dicséretben és jutalomban részesítette Ambrus Sándor alelnököt.

(Forrás: Hévízi TV)