MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Tizenöt éves a Bibó István Alternatív Gimnázium
Tizenöt órás angolóra, napóra avatása, találkozó a hajdani diákokkal és tanárokkal – mindez csak ízelítő felsorolás abból az eseménysorozatból, mellyel fennállásának jubileumát ünnepelte a Hévízi Bibó István Gimnázium. A nagyközönségnek gálamûsort is szerveztek, melyen az egykori és jelenlegi diákok adtak mûsort.

A gála nyitányaként többen is üdvözölték az ünneplő intézményt. Manninger Jenő országgyûlési képviselő, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke arról is szólt, hogy ma már talán nem tûnik annyira alternatívnak az iskola, mint indulásakor, ám mindenképpen színesíti az oktatási rendszert. Mindehhez hozzájárul Bibó István szellemisége, a gondolatok szabadsága, melynek célja a tudás megszerzése. A megye, mely sok középfokú oktatási intézmény fenntartója, fontosnak tartja hogy a városok is mûködtetnek középiskolákat. - Az intézmény létrejötte nem csak a fenntartó érdeme, hanem a vezetőké, tanároké is, a diákok pedig csak akkor lesznek jók, ha a pedagógusok is azok – mondta Manninger Jenő, további sok sikert kívánva a gimnáziumnak.
Vértes Árpád, Hévíz polgármestere az alapítás időszakát is felidézte köszöntőjében. Emlékeztetett arra, hogy a városi rang megszerzése szinte kötelezte az önkormányzatot az intézményrendszer bővítésére. Az elsődleges cél az volt, hogy a családi otthon közelségében tanulhassanak a diákok. Felmerült egy sport iskola valamint egy egészségügyi középiskola alapításának lehetősége, végül a testület arról határozott, hogy alternatív gimnáziumot hoz létre Bibó István szellemében. Vértes Árpád arra is kitért, hogy a városnak sosem jutott eszébe az intézmény-fenntartási kötelezettség átadása a megyének és a normatíván felül szükséges anyagiakat miden évben biztosítja az önkormányzat. Ifjú Dr. Bibó István, aki rendszeresen jelen van az iskola rendezvényein, az apai örökség ápolásáról szólt. Az időben változik a megítélés, még a kérdésfeltevések is módosulnak, ám Bibó István gondolatai ma már benne vannak a köztudatban – jelentette ki tapasztalatai alapján. Nyugalmazott iskolaigazgatóként pedig arra bíztatta a diákokat, hogy többet forgassák a könyveket. - Az olvasás kezd kimenni a divatból, tán már ki is ment. Akik a társadalomtudomány iránt érdeklődnek, azoknak érdemes olvasniuk Bibó István mûveit – zárta beszédét.
Nagy Boldizsár, az intézmény igazgatója a 15 éves jubileum kapcsán arról is szólt, hogy ami másoknak időben kevésnek tûnhet, az saját intézményük számára mennyire fontos. Sok minden történt a másfél évtizedben, voltak szárnypróbálgatások, képzési kísérletek, mialatt egyre gyarapodnak a sikerek és elismerések. A jubileumkapcsán több pedagógus is átvehette Hévíz Város Önkormányzatának emléklapját. Az ünnepség második részében a volt és a jelenlegi diákok zenés-táncos, verses gálamûsorát láthatta a közönség.

(Forrás: Hévízi TV)