MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Török-magyar balneológiai szimpózium
Ötödik alkalommal találkoztak a balneológia, azaz a fürdőkkel foglalkozó tudományág török és magyar szakemberei. A rendezvénynek minden évben más és más település ad otthont. Idén Hévíz és a Szent András Reumakórház vállalta a házigazda szerepét.

- Itt a két klasszikus termálnagyhatalom Törökország és Magyarország szakemberei cserélhetnek tapasztalatokat, s ezzel hozzájárulnak a balneológia fejlődéséhez – mondta Dr. Bender Tamás, a Magyar Balneológiai Egyesület elnöke.
A balneológia a gyógyfürdők, -iszapok kutatásával és alkalmazásával foglalkozó tudományág. Vizsgálja a hőforrások, ásványvizek fizikai összetételét és kimutatja hatásukat az emberi szervezetre. Mindezekről szó esett a négynapos tanácskozáson, ahol a résztvevők előadásokat hallhattak a törökfürdőről, valamint a hévízi specialitásnak tekinthető súlyfürdőről. Láthattak prezentációt a Celldömölkön folyó kezelésekről, s arról is, hogy milyen gyógyfürdők és orvosi célra használt források találhatók Vas megyében. Több törökországi fürdőkomplexum vált ismertté a magyar balneológusok és orvosok számára, akik betekintést nyerhettek kinti kollégáik munkájába. Megtudták például, milyen módon hat a balneoterápia a térdnél jelentkező csont-izületi gyulladásra.
A szakmai előadások mellett maradt idő Hévíz városának és a gyógyfürdőnek a megismerésére, melyet méltán választottak a konferencia színteréül.
- Ez a hely a termáltóval és a környezettel együtt egyedülálló. Már másodszor vagyok Hévízen, s jó látni, hogy sok a változás, ugyanakkor nincs túl sok épület, túl nagy tömeg, túl nagy forgalom. Itt van egy természeti csoda, a gyógytó, úgy is mondhatjuk Isten ajándéka, melyet úgy kellene tudományos és bölcs módon használnunk, hogy ne tegyük tönkre ezt a forrást és megóvjuk a környezetet annak eredeti formájában – válaszolt kérdésünkre Zeki Karagülle, az Isztambuli Egyetem professzora, a török delegáció vezetője.

(Forrás: Hévíz Tv)