Új helyre költözik a buszpályaudvar

Közel negyed évszázados álma valósul meg Hévíznek hamarosan:

Kiköltözhet a buszpályaudvar a város szívéből, a gyógy-tó közeléből, a régi, tó melletti épület és környezete pedig teljesen új funkciót kap, egy másik projekt, a gyógyhelyközpont fejlesztésére irányuló pályázat részeként.

Papp Gábor polgármester elmondta: a Település- és területfejlesztési operatív program (TOP) keretéből nyert az önkormányzat mintegy 700 millió forintot a fenntartható közlekedés fejlesztésére, amelynek része az új buszpályaudvar és egy kerékpárút kialakítása. A város Cserszegtomaj felőli részén, a nagy parkoló mögötti területen néhány éve már elkészült, de nem nyitották meg a tervezett helyi buszjáratoknak szánt alpályaudvart, amelyet az időközben megváltozott városi közlekedési koncepció részeként most központi buszpályaudvarrá bővítenek.

- A Volánbusz Zrt. igényeit figyelembe véve a jelenleginél nagyobb, hét buszöböllel rendelkező központi megállót alakítanak ki fogadóépülettel, ahol a közlekedési társaság elektronikus utastájékoztató rendszert szerel fel – részletezte a polgármester. Jelezte: szeptember utolsó napján átadták a munkaterületet, a kivitelezés elindult. Az önkormányzat a jelenlegi pályaudvar területén az épület átalakításával - a város egymilliárd forintos gyógyhelyfejlesztési pályázatából - turisztikai információs központot és rendezvényteret alakít ki. Papp Gábor hozzátette: a naponta több száz busz miatti forgalmi terheltség megszűnik a belvárosban, de az új pályaudvar is csak néhány száz méterrel lesz távolabb a jelenlegitől.

A terveik között pedig továbbra is szerepel - ehhez korábban 17 helyszínen buszöblöt is kialakítottak -, hogy kisebb járművekkel helyi buszjáratot is indítanak majd. A polgármester elmondta még: a közlekedésfejlesztési pályázat másik elemeként kerékpáros fejlesztés is megvalósul a projekt részeként: a Vörösmarty utca Ady E. utcai végétől – a Sugár utcáig az úttest kiszélesítésével és a csapadékvíz-elvezetés megoldásával, valamint a zöldfelület megújításával 800 méter hosszú kerékpárút épül mindkét oldalon. A Vörösmarty utca további szakaszain, a Szent András utcában, a Móricz Zsigmond utcában, a Fecske utcában és az Effinger Károly utcában kerékpáros nyom kijelölését tervezik, ami csak burkolati jel felfestéssel, illetve kerékpáros útbaigazító jelzőtáblák kihelyezésével jár.

- Az önkormányzat célja, hogy a járványhelyzetben visszaeső turistaforgalom idején megvalósítsa elnyert pályázatait, így a jövő évi főszezonban már új attrakciókkal tudja fogadni a vendégeit - hangsúlyozta Papp Gábor.

CÍMKÉK