MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Új kistérségi társulást terveznek
Hévíz város képviselőtestülete a többcélú kistérségi társulásokról szóló törvényben biztosított jogkörével élve kezdeményezi a Hévíz, Alsópáhok, Felsőpáhok, Cserszegtomaj, Rezi, Nemesbük és Zalaköveskút közigazgatási területre kiterjedő új, Hévíz székhelyû kistérség kialakítását.

A képviselőtestület valamennyi tagja jelen volt, hogy rendkívüli ülésen vitassa meg a jelenlegi Keszthely-Hévízi Többcélú Kistérségi Társulásból való kiválás ügyét. Mint Vértes Árpád polgármester bevezetőjében kifejtette: a szándékot az a kormányhatározat indította el, mely kimondja, hogy ez év júliusától bizonyos közigazgatási és hatósági feladatokat csak a társulások székhelyei láthatnak el. Ennek értelmében Hévíztől elvonnák az építéshatósági jogkört, megszûnne az okmányiroda, s további feladatkörök leépítése is szóba került. Hat szomszéd település kifejezte azon szándékát, hogy csatlakozna a Hévíz központú új társuláshoz. A polgármester kiemelte azt is, hogy Keszthellyel nem szakadna meg a kapcsolat, hiszen együtt kell mûködni sőt, előnyt jelenthet, ha a közös tervek megvalósítására már két kistérség pályázataként adhatnánk be az igényeket. – Nem Keszthely ellen szól a szerveződés, hanem a lakosság érdekeit kívánjuk szolgálni – érvelt a polgármester.
A vitában különböző álláspontok sora ütközött Gelencsér Hédi képviselő felidézte azt a hátrányos időszakot, mikor Hévíznek nem volt önálló építéshatósági jogköre. Az új kistérség mellett szólva arra is kitért, hogy az évente 13 ezer ügyfelet fogadó hévízi okmányirodában egy nap alatt el lehet intézni az ügyeket, mialatt Keszthelyen már most is egyhetes a várakozási idő. Papp Gábor annak a véleményének adott hangot, hogy a lakossági érdekek mellett vizsgálni kell a költségoldalt, a gazdaságosságot valamint a jószomszédi viszonyt. Az új szervezet finanszírozására is gondolni kell, mely több 10 millió Ft-tal terhelheti meg a város költségvetését. Vértes Árpád ezzel szemben kifejtette, hogy most is számos feladatot finanszíroz a város viszonosság nélkül. Kistérségi szinten az orvosi ügyeletben sem sikerült megegyezni, a hévízi intézmények pedig most is fogadják a környék diákjait, időseit. Naszádos Antal alpolgármester elmondta, hogy a kisvárosok érdekszövetségi ülésén több településvezető is jelezte: a kisvárosok érdekeit nem veszi figyelembe a kormányrendelet.
Czövek Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy ha Zalakaros, Pacsa és Zalalövő megalakíthatja saját kistérségét, akkor Zalában Hévíz lenne az egyetlen település melynek nincs okmányirodája, építéshatósága, mialatt csorbulhatnának a további feladatellátások is. Szarka László arról az oldalról világította meg a kérdést, hogy a jövőben Hévíz Keszthely szatellit városa, fürdőhelye lesz-e vagy önálló, egyenrangú település, mely partnerségi viszonyban áll szomszédjával. Eddig is csak a belső ellenőri vizsgálatokban jelent meg a kistérségi együttmûködés. Szerinte gazdaságilag nem jelent hátrányt az önállósodás, hiszen a feladatokhoz támogatást biztosít az állam.
Végül Dr. Moll Károly alpolgármester javaslatára név szerinti szavazáson hozott határozatot a testület. 7 igen szavazattal (Czövek Imre, Gelencsér Hédi, Lázár László, Dr. Moll Károly, Naszádos Antal, Szarka László, Vértes Árpád), 4 nem ellenében (Füzesi Lászlóné, Gelencsér Béla, Gelencsér János, Papp Gábor) és egy tartózkodás mellett (Rábai József) a testület elfogadta, hogy a hét település a kistérségi lehatárolás megváltoztatására irányuló kezdeményezést nyújtsa be a Területfejlesztési és Önkormányzati Miniszterhez.

(Forrás: Hévízi Tv)