MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Új látványosság a kifolyó mentén
Átadták a Hévízi-tó kifolyója melletti berki sétautat a nagyközönségnek. A projekt ötlete két éve született meg, s két civil szervezet, a Hévízért Városvédő Egyesület és a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület közös munkájának eredményeként, hosszas előkészítés és sikeres pályázat után valósult meg. A tanösvény bemutatja a Hévízi-tavat körülölelő lápmezőt, a berek növény- és állatvilágát.

- Magyar, angol és német nyelvû nagyméretû táblákat helyeztünk ki az ösvény mentén, mellyel felfedezhető az a terület, amelyen sétálunk. Elsőként a tőzegről és annak keletkezéséről olvashat a látogató, majd a táj, az ember formálta vidék történetével ismerkedhet meg. Az utolsó pihenőnél egy náddal borított házikót talál, ahonnan úgy figyelheti meg a környék élővilágát, hogy közben nem zavarja meg az itt fészkelő és költő madarakat – mutatta be a sétaút állomásait Füzesi Lászlóné, a Hévízért Városvédő Egyesület elnöke.
A projekt a Hévízért Városvédő Egyesület és a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület összefogásának köszönheti létét. - A pályázatot mi nyújtottuk be, majd következett a tervezés, de nemcsak papíron dolgoztunk, az egyesületek tagjai kétkezi munkát is végeztek. Hogy csökkentsük a költségeket, együtt ástuk ki a táblák helyét, facsemetéket, növényeket telepítettünk. A tanösvény végül a Norvég Civil Alap támogatásával, az Ökotárs Alapítvány közremûködésével valósulhatott meg. Összköltsége közel három millió forint volt, melynek 90 %-át fedezte a pályázati pénz, 10 %-át pedig önerőből kellett előteremteni – mondta Forstner Anna, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke.
Ebben Hévíz és Keszthely városa is segített, a hévízi önkormányzat százezer forinttal támogatta a két szervezet munkáját. - Keszthely önkormányzata is felkarolta a kezdeményezést, de nagyon sok magánszemély adott pénzt vagy a kétkezi munkáját ahhoz, hogy mindez létrejöhessen. Örülök, hogy a két civil szervezet így együtt tudott dolgozni a projektnek a megvalósításán, mely városunk számára azért is különösen fontos, mert keszthelyi területen fekszik a tanösvény – mondta Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere.
A sétaút bejárásához egyébként egy vezetőfüzetet is készítettek, melyben bővebb információt találnak a látogatók a terület természetföldrajzáról, az emberi beavatkozások eredményéről valamint jelenlegi növény- és állatvilágáról.

(Forrás: HÉVÍZI TV)