MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Újabb Hévíz-bemutató Budapesten

Legutóbb októberben mutatkozhatott be a Hévíz folyóirat Budapesten - akkor a Petőfi Irodalmi Múzeum magyar irodalmi folyóiratokat bemutató sorozatában szerepelt, a kiadó önkormányzatot Füzesi Lászlóné képviselte. Az akkor megjelent 5. számról is szó esett, de a szerkesztők úgy gondolták, hogy ettől függetlenül is megrendezik a rendes lapszámbemutatót. Erre került sor a PIM-beli esttől valamelyest időben eltávolítva most, november 19-én a Gozsdu Udvarban mûködő Szomszéd Bárban.

 

A mintegy harminc, jórészt egyetemistákból és irodalmárokból álló érdeklődő előtt zajlott esemény fellépőinek csak egy része szerepel az aktuális számban. Bajtai András, aki legutóbb szûk két éve jelent meg verseivel a Hévízben, a készülő, vélhetően könyvhétre megjelenő kötetéről beszélt - és verset olvasott fel, köztük olyat is, amely már megjelenés alatt áll a folyóiratban. Csaplár Vilmos, az aktuális (a borítóóján Tersánszky Józsi Jenőt szerepeltető) szám nyitóanyagát, egy novellát olvasott fel, amely nem más, mint saját ük-ükunokájának képzelt feljegyzése. A Kőrösi Zoltánnal való beszélgetés fókuszában is a Khomeini ajatollah által a nyolcvanas években fatwával (gyilkosságra buzdító egyházi átokkal) sújtott író, Salman Rushdie, illetve a fatwának az író életére való hatásáról szólt. A beszélgetés apropója pedig az az esszé volt, amit Kőrösi az aktuális számban közölt. Nyerges Gábor Ádám, az Apokrif címû irodalmi folyóirat nem szerepelt a mostani számban - illetve Petrence Sándor nevû, éppen a hetekben leleplezett alteregójának egy verse révén mégis. Szálinger Balázs főszerkesztő őt az álnépies nyelven írt humoros versekről, ezek komolyságáról és autentikus voltáról kérdezte. Szőcs Petrának egy jövő évi számban jelennek meg versei, itt most ezekből olvasott fel - valamint felolvasta egyik kedvenc versét Bajtai Andrástól. Az est meglepetésvendége Muszka Sándor volt, aki éppen a kezdés előtt pár órával érkezett meg Csíkszépvízről Budapestre, hogy egy másnapi rendezvényen fellépjen. Viszont, mivel visszatérő Hévíz-szerző, szívesen mikrofon elé állt a Hévíz bemutatóján. Ezúttal nem prózát (azaz székely stand up comedy-t) adott elő, hanem verseket.

 

 

Nézze meg galériánkat!

 

 

Az est végén bemutatásra került a következő, idei utolsó lapszám borítója, ugyanis éppen aznap délelőtt ért véget a tördelés. A decemberi Hévíz borítóján Jane Austen szerepel, méghozzá annak apropóján, hogy a 200 éve mérhetetlen sikeres írónő életútjával, hatásával kapcsolatban jelenik meg interjú benne. A december első napjaiban megjelenő Hévíznek Hévízen és Budapesten is lesz bemutató eseménye, valamint több, a folyóiratot fókuszba állító, hévízi iskolai esemény is szerepel a tervek között.

(Fotók: Oszlánczi Zsófia)