Újból megnyithat a termelői piac

A helyi operatív törzs körültekintő intézkedések mellett a hévízi termelői piac újra nyitásáról hozott döntést.

A Hévízi Termelői piiac április 4-én fogad először vásárlókat, kedden és szombaton 10.00-től 14.00 óráig.


- Március 17-én ideiglenesen bezártuk a piacot, abból a megfontolásból, hogy a turisztikai attrakcióként is funkcionáló hely veszélyeztetett zóna lehet. E funkcióját a létesítmény jelenleg nem tölti be, ugyanakkor a hévíziek és környékbeliek számára fontos beszerzési helyként szolgálhat. Miután a város polgárai az elmúlt időszakban nagyon fegyelmezetten követtek veszélyhelyzeti előírásainkat, szabályainkat, bízunk benne, hogy a piacon is együttműködőek lesznek az egyébként szigorú előírások betartásában: Az újra nyitás segít a húsvéti készülődésben, de a helyi termelők támogatását is biztosítani tudja - fogalmazott Papp Gábor polgármester.

A nyitás és működtetés feltételei szigorúak, kérnek mindenkit, hogy saját és embertársai érdekében tartsa be az előírásokat!

 

Piac szabályok koronavírus járvány idején

 

 1. A megnyitás dátuma: 2020.04.04. szombat.
 2. Nyitva tartási napok: szombat és kedd.
 3. Bejárat csak a nagyparkoló felőli kapun.
 4. Nyitva tartás: 10.00 – 12.00 óra között: csak 65 éven felüliek

                          12.00 – 14.00 óra között csak 65 év alattiak

Aki nem hajlandó felszólításra igazolni az életkorát, az nem léphet a piac területére.

 1. A vásárlók kesztyűben és lehetőség szerint száj maszkban jelenjenek meg a piacon.
 2. Árusok min. 2 méter távolságra lehetnek egymástól, számukra kötelező a kesztyű és   maszk használata.
 3. Csak étel, zöldség, gyümölcs és palánták, tisztálkodó szerek árusíthatók.
 4. Az épületben maximum 5 árus árusíthat, és 1 árusnál egyszerre csak 1 vevő lehet, a többiek az épületen kívül várakoznak.
 5. Minden árusnál kézfertőtlenítő szükséges saját maga és a vevő számára is.
 6. Szabadtéri árusok a nyitott sátor alatt kapnak helyet.
 7. Parkolás csak a nagyparkolóban lehetséges, árusok sem parkolhatnak a piac területén.
 8. A piac felügyelőnél előzetesen regisztrált árusok kapnak árusítási lehetőséget, új árusokat nem fogadunk.
 9. Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel. Célszerű a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő az a gyakorlat, hogy ez az egyszer használatos kesztyű folyamatos levételével, majd ismételt felhúzásával történik.
 10. A kistermelő esetében is alapkövetelmény, hogy csak olyan személy vegyen részt az élelmiszer előállításában és forgalmazásában, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő  sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket. 
 11. A kistermelők, árusítók az árusítás ideje alatt fokozottan és rendszeresen folyóvízzel mossanak kezet, ahol ez nem megoldható, ott kézfertőtlenítő gél vagy kendő alkalmazása javasolt.
 12. Alapvető elvárás  valamennyi árusított élelmiszer (zöldségek, gyümölcsök is) szennyeződéstől, cseppfertőzéstől való védelme, amely biztosítható például a termékek lefedésével és/vagy légterelő plexivel ellátott pult használatával.
 13. Feltétlenül kerülendő a termékek érintése! Erre a vásárlók figyelmét is fokozottan fel kell hívni. 
 14. Az értékesítést végzők a csomagolatlan élelmiszerek esetében használjanak fogóeszközöket vagy eldobható kesztyűt, nylon zacskót a termék átadásakor. 
 15. Figyelmeztető felirat kihelyezése szükséges a vásárlók részére, hogy a közvetlen fogyasztásra szánt zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt mossák le. 
 16. A forgalmazó felelős azért, hogy valamennyi élelmiszert fokozottan védjen a szennyezéstől a szállítás, a raktározás és az értékesítés teljes folyamata alatt. 
 17. A megszokottól eltérő gyakorlattal kell az áruátvételt, kirakodást, üres ládák felrakodását végezni. A bolt személyzete kirakodás után fertőtlenítse magát
 18. Előzetesen fel kell mérni, hogy a vásárlótérben melyek azok a berendezési tárgyak, eszközök, amelyeket a vásárlók folyamatosan megérintenek. Fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani a vásárlók által gyakran érintett felületeket.
 19. A vásárlók és árusítók szociális helyiségeinek takarítási, fertőtlenítési gyakoriságát növelni szükséges.
 20. Javasoljuk a hulladékgyűjtők gyakoribb ürítését.
 21. Az üzemeltető (piacfelügyelőn keresztül) felelőssége, hogy az árusok egészségi állapotát fokozottan monitorozza és a betegség gyanúja esetén intézkedjen, továbbá óvja őket a túlzott igénybevételtől és a túlterheltségtől.

Hévíz, 2020. 04. 01.

                                                                                                                                Laczkó Mária

                                                                                                                            GAMESZ igazgató

CÍMKÉK