A Hévízi Termelői piiac április 4-én fogad először vásárlókat, kedden és szombaton 10.00-től 14.00 óráig.
- Március 17-én ideiglenesen bezártuk a piacot, abból a megfontolásból, hogy a turisztikai attrakcióként is funkcionáló hely veszélyeztetett zóna lehet. E funkcióját a létesítmény jelenleg nem tölti be, ugyanakkor a hévíziek és környékbeliek számára fontos beszerzési helyként szolgálhat. Miután a város polgárai az elmúlt időszakban nagyon fegyelmezetten követtek veszélyhelyzeti előírásainkat, szabályainkat, bízunk benne, hogy a piacon is együttmûködőek lesznek az egyébként szigorú előírások betartásában: Az újra nyitás segít a húsvéti készülődésben, de a helyi termelők támogatását is biztosítani tudja - fogalmazott Papp Gábor polgármester.
A nyitás és mûködtetés feltételei szigorúak, kérnek mindenkit, hogy saját és embertársai érdekében tartsa be az előírásokat!
Piac szabályok koronavírus járvány idején
- A megnyitás dátuma: 2020.04.04. szombat.
- Nyitva tartási napok: szombat és kedd.
- Bejárat csak a nagyparkoló felőli kapun.
- Nyitva tartás: 10.00 – 12.00 óra között: csak 65 éven felüliek
12.00 – 14.00 óra között csak 65 év alattiak
Aki nem hajlandó felszólításra igazolni az életkorát, az nem léphet a piac területére.
- A vásárlók kesztyûben és lehetőség szerint száj maszkban jelenjenek meg a piacon.
- Árusok min. 2 méter távolságra lehetnek egymástól, számukra kötelező a kesztyû és maszk használata.
- Csak étel, zöldség, gyümölcs és palánták, tisztálkodó szerek árusíthatók.
- Az épületben maximum 5 árus árusíthat, és 1 árusnál egyszerre csak 1 vevő lehet, a többiek az épületen kívül várakoznak.
- Minden árusnál kézfertőtlenítő szükséges saját maga és a vevő számára is.
- Szabadtéri árusok a nyitott sátor alatt kapnak helyet.
- Parkolás csak a nagyparkolóban lehetséges, árusok sem parkolhatnak a piac területén.
- A piac felügyelőnél előzetesen regisztrált árusok kapnak árusítási lehetőséget, új árusokat nem fogadunk.
- Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel. Célszerû a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő az a gyakorlat, hogy ez az egyszer használatos kesztyû folyamatos levételével, majd ismételt felhúzásával történik.
- A kistermelő esetében is alapkövetelmény, hogy csak olyan személy vegyen részt az élelmiszer előállításában és forgalmazásában, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket.
- A kistermelők, árusítók az árusítás ideje alatt fokozottan és rendszeresen folyóvízzel mossanak kezet, ahol ez nem megoldható, ott kézfertőtlenítő gél vagy kendő alkalmazása javasolt.
- Alapvető elvárás valamennyi árusított élelmiszer (zöldségek, gyümölcsök is) szennyeződéstől, cseppfertőzéstől való védelme, amely biztosítható például a termékek lefedésével és/vagy légterelő plexivel ellátott pult használatával.
- Feltétlenül kerülendő a termékek érintése! Erre a vásárlók figyelmét is fokozottan fel kell hívni.
- Az értékesítést végzők a csomagolatlan élelmiszerek esetében használjanak fogóeszközöket vagy eldobható kesztyût, nylon zacskót a termék átadásakor.
- Figyelmeztető felirat kihelyezése szükséges a vásárlók részére, hogy a közvetlen fogyasztásra szánt zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt mossák le.
- A forgalmazó felelős azért, hogy valamennyi élelmiszert fokozottan védjen a szennyezéstől a szállítás, a raktározás és az értékesítés teljes folyamata alatt.
- A megszokottól eltérő gyakorlattal kell az áruátvételt, kirakodást, üres ládák felrakodását végezni. A bolt személyzete kirakodás után fertőtlenítse magát
- Előzetesen fel kell mérni, hogy a vásárlótérben melyek azok a berendezési tárgyak, eszközök, amelyeket a vásárlók folyamatosan megérintenek. Fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani a vásárlók által gyakran érintett felületeket.
- A vásárlók és árusítók szociális helyiségeinek takarítási, fertőtlenítési gyakoriságát növelni szükséges.
- Javasoljuk a hulladékgyûjtők gyakoribb ürítését.
- Az üzemeltető (piacfelügyelőn keresztül) felelőssége, hogy az árusok egészségi állapotát fokozottan monitorozza és a betegség gyanúja esetén intézkedjen, továbbá óvja őket a túlzott igénybevételtől és a túlterheltségtől.
Hévíz, 2020. 04. 01.
Laczkó Mária
GAMESZ igazgató