MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Újjáépült a Zsolnay-ivókút
Újjáépíttette az önkormányzat a Deák téren álló Zsolnay-ivókutat. Az alkotás egyedi, kizárólag Hévízen látható.

A Zsolnay-ivókutat az akkori testület döntése alapján, 1995-ben rendelte még a város első szabadon választott polgármestere, Kiss Lajos.

Alkotója Fürtös György szobrászmûvész volt,  a Zsolnay gyár akkori mûvészeti igazgatója.

Anyaga barna szinû, matt sómázas pirogránit. A kút három karéjos, három kifolyóval, a középső kútoszlopon és három váza-szerû vízfogóval készült, a kútoszlop tetején mákgubóra hasonlító záró idommal- öt nagyobb pirogránit elemből összerakva.

1997-ben autóval ismeretlen személy megrongálta, összetört egy váza, megsemmisült a záróelem, felszakadt a kútoszlop.

Kényszerû, de rosszul sikerült visszaállítás készült a rongálást követően, vegyes, erősen kifogásolható kivitelben.

Ez évben Papp Gábor polgármester terjesztette testület elé a kút felújításának kérdését, azzal, hogy tudomása szerint létezik a Zsolnay-gyárban egy hasonló medence nyersen, érdemes volna tehát érdeklődni a helyreállítást illetően. Az önkormányzat ennek alapján rendelte meg az eredetihez hasonló kivitelezést. A Zsolnay Porcelánmanufaktóra Zrt. részéről   Liszátzné Helvei Ágnes, a Pirogránit  Üzem vezetője különös figyelemmel és magas minőségben  biztosította munkatársaival a teljes helyreállítást. Az elemek törés elleni védelmére, a kifolyók odaillő, egyszerû fém  nyak-takarására a jövő évben kerülhet sor, ám már most is eredeti pompájában, Zsolnay-elemekkel díszítve áll a Deák téren a kút.