MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Ülésezett a hévízi képviselő-testület
November utolsó keddjén majdnem húsz napirendi pontot tárgyalt végig Hévíz Város Önkormányzat képviselő-testülete. Jogszabályi kötelezettségek miatt és a szakfeladatrend kialakítása végett kellett módosítania a testületnek a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás Alapító Okiratát és Társulási Megállapodását. Térítésmentes közterület használatot biztosítottak a Deák téren a „Kistérségi Karácsonyi Fesztivál és Vásár” megrendezéséhez.

Engedélyezték az összesen 75,7 milliós jutalomkeret kifizetését a polgármesteri hivatal és a hozzá tartozó intézmények dolgozói részére. Papp Gábor bejelentette, hogy rajta kívül Füzesi Lászlóné és Gelencsér Béla is felajánlja jutalmát a mûvelődési intézmény javára. Meghosszabbították a www.heviz.hu honlap mûködtetésére a Balaton Média és Információs Központtal kötött szolgáltatási szerződést. Megállapították a polgármesteri hivatal köztisztviselőinek 2010. évi teljesítménykövetelménye alapját képező célokat. Tudomásul vették a 246 tagot és 27 partnert számláló Hévízi Szobakiadók Szövetségének ez évi tevékenységéről készített beszámolót. Hévíz legnagyobb, az idén 15 éves jubileumát ünneplő civil szervezete a jövő évre 3 millió forint támogatást kért az önkormányzattól. Elfogadták továbbá az Aquamarin Hotel ügyvezetőjének nyugdíjazási kérelmét is.

Módosították a HÉSZ-t
Az utóbbi években felmerült változtatási igények beépítése miatt és a megjelent új jogszabályok érvényesítésére tekintettel kellett módosítani Hévíz Város Építési Szabályzatát (HÉSZ). A HÉSZ-t érintő változások között szerepelt az Egregyi Hosszúföldek területén erdei és szabadidőpark létesítése, az Egregyi utca északi végén a jelenlegi tervben szereplő lakóterület átminősítése különleges idegenforgalmi területté, az Egregyi utca végén magántulajdonú telkeken tervezett zöldterület megszüntetése, illetve az Ady utcától délre tervezett üdülőházas terület átsorolása különleges területté. A szabályozási tervet érintő változtatások között pedig szerepelt a gyógytó önálló építési övezetté nyilvánítása, a Fecske utca végén lévő hat telken idősotthon építését lehetővé tévő építési övezet kialakítása, a Babócsay utcáról tervezett út elhagyása, az Arany J. utca és Park utca közötti tömbben építési hely meghatározása, illetve a Helikon utcai intézményi funkciójú ingatlanon a beépítési mód megváltoztatása. A hivatal lefolytatta a törvényben előírt véleményezési eljárásokat az érintett államigazgatási szervekkel. A módosítással kapcsolatban a lakosság részéről nem érkezett észrevétel. A június közepén tartott lakossági fórumon elhangzott kérdéseket és érdemi észrevételeket is igyekeztek szakmailag korrektül megválaszolni. A november derekán rendezett tájékoztató fórumon viszont már többen tették tiszteletüket, és fel is szólaltak. A testületi ülésen Rábai József egységes, korrekt, tisztességes eljárás lefolytatását sürgette, ami minden érdekelt fél igényeit maradéktalanul kielégíti. Bár az Állami Főépítész támogató záró-véleményét is beszerezték, és megnyugtatóan rendezni igyekeztek a felmerült véleménykülönbségeket, de a lakossági jelzésekre tekintettel a testület elfogadta a polgármester javaslatát, így az Egregyi területek átminősítéséről most nem született döntés.

Költségvetés
A 2010. évre összeállított költségvetési koncepció rendkívül nehéz feladat elé állítja az önkormányzatot, a hivatalt és az intézményeket –olvasható annak az előterjesztésnek az összefoglalójában, amelyik az önkormányzat jövő évi költségvetésével kapcsolatos számokat, terveket ismerteti. A gazdasági recesszió tovább érezteti hatását az élet minden területén. Az önkormányzatnak a meglévő vagyonával még hatékonyabban kell gazdálkodnia. A koncepciót a bizottságok együttes bizottsági ülésen is megtárgyalták, és elfogadásra javasolták a képviselő-testület részére.
Vértes Árpád polgármester a napirend kezdetén röviden számba vette a költségvetési koncepcióban rejlő feladatokat, lehetőségeket. Mint érzékeltette, az elhúzódó gazdasági válság miatt született több jogszabályi változás az önkormányzatok gazdálkodását negatívan érinti. Az ÁFA kulcs öt százalékkal történő júliusi emelkedése miatt a kiadások több millió forinttal növekednek. Állami ellentételezés ezen a jogcímen az önkormányzat költségvetésében nem jelenik meg sem idén, sem jövőre. Ugyanakkor, szintén július elsejétől a minimálbér kétszereséig -143.000 forintig – a fizetendő járulékok mértéke 32 százalékról 25 százalékra csökkent. Ez az öt százalékos megtakarítás viszont, úgy az idei, mint a jövő évi állami támogatásokból elvonásra kerül. Az állami támogatások értéke tovább csökkent. A legnagyobb csökkenés az idegenforgalmi adóbevétel minden egy forintja után járó eddigi két forintos támogatás megfelezéséből adódik, amely sokkolta az idegenforgalomból élő településeket, így Hévízet is. Hiszen a támogatás felére apasztása a városnak az idei évi adatok alapján 240 millió forint forráshiányt eredményez. A 2009. évi támogatáshoz viszonyítva közel 285 millió forinttal kevesebb állami támogatás illeti meg a gyógytelepülést. Nem kis feladat a hogyan tovább kérdése. A képviselő-testület kialakította a város elvárható színvonalú mûködéséhez a feladat- és intézményrendszerét, hogy Hévíz továbbra is élhető település legyen, minden itt élő ember számára.
Jelenleg a fejlesztések egy része előkészítés alatt áll és a kivitelezés, befejezés áthúzódik a következő évre. Megtörténik a belváros megújítása, az autóbusz pályaudvar kitelepítése, az óvodafejlesztés, melynek keretében megoldódik a város bölcsődéjének kialakítása is. Alsópáhokkal közös fejlesztésben bővül a kerékpárút hálózat. Az oktatás terén pályázati forrás segítségével megvalósul egy hatékonyabb tanítási módszer: a képesség szerinti oktatás. A fenti feladatok megvalósításához szükséges a polgármesteri hivatal saját rendszerének további modernizálása. Pályázati forrás segítségével a hivatal szervezetfejlesztése és az elektronikus közigazgatás terén történik továbblépés.
A továbbiakban a polgármester ekképp fogalmazott: „ - A röviden vázolt elképzelésekhez, és a város mûködéséhez azonban megfelelő nagyságú forrás szükséges. Az IFA kétforintos állami támogatás visszaállítása érdekében összehívtam a Fürdővárosok Szövetségének elnökségi ülését és közgyûlését is, ahol tiltakozó nyilatkozatot fogadtunk el, melyet a Pénzügyminisztériumhoz és az Önkormányzati Minisztériumhoz nyújtottunk be. Többször tárgyalásokat kezdeményeztem a minisztériumokkal az állami támogatások nagymértékû csökkentése ellen, és remélem a Parlament meghallja az Önkormányzatok hangját.”
Feladataikat a jövőben is a jelenlegi intézményrendszerrel látják el. A mûködéshez a létszámkeret az idei évben 307 fő. Jelentős létszámleépítés nem várható, hiszen a szakmai jogszabályok bizonyos területen az alkalmazandó létszámot is előírják, így a házi segítségnyújtás ellátásához a jelenlegi létszámkeret két fővel emelni kell. A tervezett bevételi főösszeg 3 milliárd 468 millió Ft, mely tartalmazza többek közt: az előző évről áthúzódó megtakarításokat, benne a pályázati alappal; a belváros megújulására első fordulóban elnyert közel 500 milliós támogatást; egyéb elnyert (TÁMOP, ÁROP) pályázati forrásokat; a helyi adóbevételeket, 695 millió forint összegben; valamint a mûködési bevételeket.
A kiadások vonatkozásában a fejlesztések megvalósítása mellett elsősorban a város mûködését kell biztosítani. A mûködési kiadások 1 milliárd 715 millió forinttal kerültek tervezésre, mely a személyi juttatásokon és az ehhez kapcsolódó járulékokon kívül a dologi kiadásokat, támogatásokat és a szociális juttatásokat tartalmazza. A tervezet szerint a fejlesztésre 1 milliárd 312 millió forint áll rendelkezésre, melynek végleges tartalma a költségvetési rendelet-tervezet összeállítása során alakul ki.
Bevételek vonatkozásában, a helyi adók esetében adómérték változás az idegenforgalmi adónál várható. A decemberi testületi ülésen kerül napi rendre a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosítása, ahol az idegenforgalmi adó mértéke jóváhagyás esetén 380 forintról 410 Ft/fő/éjszakára emelkedik. A megszorítások ellenére a dolgozók juttatásai az idei évben megállapított mértékben lettek tervezve. Az önkormányzat saját erőből illetményfejlesztésre a mai körülmények között nem tud forrást biztosítani.
A dologi kiadások az idei évi eredeti előirányzat szintjén maradnak, ami további takarékoskodást kell, hogy eredményezzen, mivel az infláció hatása az önkormányzatokat sem kerüli el. Természetesen a megszorítások ellenére a civil és társadalmi szervezetek támogatására is gondolni kell. A koncepció számukra az idei nagyságrendet tartalmazza. A kérelmezők részére a támogatás a költségvetési rendelet elfogadása után kerül megállapításra. Fontos továbbá a szociálisan rászorulók támogatása és segítése. Többek közt a szociális törvény is módosításra kerül, annak figyelembevételével történik a rászorultak segítése. A krízishelyzetbe került emberek segítése is szükséges, mely szintén ezen a jogcímen belül valósulna meg. Az idei összegnél magasabb forrást kell előirányozni a rászorulók részére.

2010-es Munkaterv
A képviselő-testület a tervszerû és kiszámítható mûködés érdekében éves munkaterv alapján dolgozik. A javaslatterveket figyelembe vett jövő évi munkatervében is 11 ülés került ütemezésre, a hónap utolsó keddjén 14.00 órára időzítve. A kialakult gyakorlattól eltérően, az önkormányzati képviselők és a hivatali dolgozók szabadságolására, illetve az év végén jelentkező feladatdömpingre tekintettel júliusban, augusztusban és decemberben nem tervezik havi ülés megtartását. Az önkormányzati ciklus záró esztendejére tekintettel jövőre a közmeghallgatás időpontját szeptember 10-ére ütemezik. Márciusban és szeptemberben is megtartják a hagyományos városszemléket.

Sármellék is csatlakozott a Hévízi CsaGyeSz-hez
A testület hozzájárult, hogy Sármellék önkormányzata csatlakozzon a Hévízi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot Fenntartó Társuláshoz. Ehhez kapcsolódóan jóváhagyták a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény keretén belül a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás közös fenntartásáról szóló megállapodást. A Hévízi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a székhelytelepülésen kívül öt közégben (Alsópáhok, Felsőpáhok, Cserszegtomaj, Nemesbük, és Zalaköveskút területén) látja el feladatát.

Célellenőrzés a Teréz Anya Szociális Intézménynél
A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság Szociális Főosztálya augusztusban kétnapos ellenőrzést tartott a Teréz Anya Szociális Integrált Intézménynél. A hivatal munkatársai három ellátási forma tekintetében is készítettek úgynevezett ellátotti interjúkat. A vizsgálatot végzők megállapították, hogy az ellátottak elégedettek az ellátásuk színvonalával, a gondozási tevékenységgel és az odafigyeléssel is. Biztosítottnak találták a tárgyi feltételeket is, de kisebb hiányosságokat találtak a dokumentációs rendben, a Házirendben, az SZMSZ-ben. A célvizsgálatban feltárt hiányosságok felszámolására 16 pontos intézkedési terv készült, melyet a testület jóváhagyott. A testület Vértes Árpád polgármestert és Vági Ferencné intézményvezetőt kérte föl, hogy hajtsa végre az intézkedési tervben foglaltakat.

A Mûvelődési Központ jövő évi programterve
A Gróf Festetics György Mûvelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyûjtemény jövő évi programtervezetének összeállításakor új helyzetet teremtett a dologi kiadások lecsökkentésének elrendelése öt millió forinttal. Az idénre rendelkezésre álló több mint 15 millió forint helyett –az előzetes egyeztetések alapján- a következő esztendőben csupán 9 millió 700 ezer forint jut a programokra. A fentiekre tekintettel drasztikusan meg kellett kurtítani a rendezvények számát, a fennmaradó programokra jutó költségeket, illetőleg a nagyrendezvények időtartamát. A nyomtatványok, mûsorfüzetek, meghívók példányszámának radikális csökkentésére is sort kell majd keríteni. Sőt, az utófinanszírozott pályázati pénzekkel sem tud biztos forrásként számolni az intézmény. Az ülésen felszólaló dr. Szarka Lajos, a mûvelődési központ igazgatója úgy látta: hiába ad kevesebb pénzt a testület, az önkormányzat és a vendégek is a régi színvonalhoz fognak majd ragaszkodni, ami előbb-utóbb bizonyosan feszültségekhez vezet. Lázár László, Papp Gábor, Gelencsér Béla, Gelencsér Hédi és Szarka László is úgy látták, hogy minimum a tavalyi összeget meg kellene kapnia az intézménynek. Vértes Árpád polgármester úgy látta, hogy a sorrendiséget betartva, az óvoda, iskola, a virágosítás, a közterület-rendezés és az idősek igényének kialakítása után, további tárgyalásokat követően igyekeznek majd forrást találni a mûvelődési intézmény támogatására is.

Városközpont-közbeszerzés
Mint az közismert, a városközpont rehabilitáció megvalósítására lefolytatandó közbeszerzési eljárásban a döntés meghozatalára a képviselő-testület jogosult. Az építési beruházás elvégzésére a kétfordulós gyorsított tárgyalásos eljárásban a megadott határidőig két ajánlattevő nyújtotta be jelentkezését. A közbeszerzési eljárásban kijelölt bíráló bizottság javaslatát az ülésen dr. Őszy Tamás közbeszerzési szakértő ismertette. Mivel csak egy részvételre jelentkező nyújtott be érvényes „aspirálást”, így az eljárást eredménytelenné kellett nyilvánítani. A kivitelező kijelölésére új közbeszerzési eljárás indul. A részvételi felhívást változatlan tartalommal hagyták jóvá. Vértes Árpád úgy látta, hogy több jelentkező esetén jobbak a város alkupozíciói. Mindamellett arra is különösen ügyelni kell, hogy ne csak szép és jó legyen a kivitelezés minősége, de a törvényeknek is maradéktalanul megfeleljen. Gelencsér János kérdését megválaszolva a közbeszerzési szakértő úgy foglalt állást, a várható háromhetes csúszás valószínûleg nem befolyásolja a beruházás komplett befejezésének 2010. július 30-ai határidejét.

(Forrás: Városháza sajtóreferens)