MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Ülésezett a hévízi képviselőtestület
December közepén tartotta rendkívüli ülését Hévíz város önkormányzatának képviselő-testülete. Zárt ülésen döntöttek két, a nagyparkoló keleti üzletsor tulajdonosainak gépjármû várakozóhely megváltási díj ügyében beadott kérelmekről. Nyílt ülésrészen módosították a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény alapdokumentumait, illetve az önkormányzat költségvetési szerveinek alapító okiratát.

Változtattak a Festetics mûvelődési központ SZMSZ-én, közzétették a hévízi utak, közoktatási intézmények, játszóterek felújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás eredményét. Az ülés elején Vértes Árpád szóbeli tájékoztatójában kiemelte: formai szempontból is befogadták az autóbusz pályaudvar átköltöztetésével kapcsolatban beadott pályázatot, illetve a jegyző éves teljesítményértékelésével összefüggésben arról is szólt, hogy dr. Tüske Róbert 2009. évi munkáját kiválónak értékelte, mert a jegyző maradéktalanul teljesítette feladatát.

A költségvetési rendelet módosítása

A központosított, a normatív és kötött felhasználású állami támogatások változása, a felhalmozási kiadások miatt vált szükségessé a költségvetési rendelet módosítása. A város költségvetését 3 milliárd 269 millió 745 ezer forint bevételi és ugyanekkora összegû kiadási főösszegre módosították.

A 2009. évi adóztatás helyzete
Módosították a helyi adókról szóló önkormányzati rendeletet és áttekintették a 2009. évi adóztatás helyzetét.
Mint ismeretes, Hévíz területén az építményadó, az idegenforgalmi adó, az iparûzési adó került bevezetésre. Az építményadó esetében az adóztatás feltételei idén nem változtak. Az adóbevallások alapján jelenleg adóztatott alapterület 498.312 m2, a helyi rendelet alapján ebből adómentes ingatlanok alapterülete 233.579 m2. Az adózók közül 3834-en tartoznak az építményadó fizetési kötelezettség alá, az adótárgyak száma 14 híján hatezer. A tervezett 165 milliós bevételi előirányzat szinte biztosan nem teljesül. A gazdasági visszaesés érezteti hatását, a nehezebb anyagi helyzetben élő adóalanyok fizetési hajlandósága romlik.
Az idegenforgalmi adó (IFA) kötelezettség az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltöltő magánszemélyt terheli. Egy 2009. november 30-ai adat szerint szállásadói engedéllyel 914-en rendelkeztek a városban. Az IFA mértéke idén 380 Ft/fő/vendégéjszaka. Az adómérték 410 ft/vendégéjszakára való emelése az idei vendégforgalmi adatokkal számolva jövőre 20 millió forint többletbevételt jelenthet. Megszûnik a 70. életévét betöltött magánszemélyek adómentessége. Az ilyen jogcímen igénybe vett adómentesség Hévízen idén november 30-ig 172 ezer vendégéjszaka, amelynek adóvonzata 65 millió forint. A tervezett 240 millió bevételből november végéig 253 millió forint már befolyt, az előirányzat 105 százaléka. Az állami költségvetésből kettő forint támogatáshoz jutott a város az IFA-bevétel minden egy forintja után. A támogatás a költségvetési törvény szerint 2010-ben 1 forintra csökken, ami 260 millió forintos kiesést jelent a város bevételeiből. A bevételkiesés mérséklésére a helyi adók rendszerében korlátozott lehetőségek állnak csak rendelkezésre.
Az iparûzési adózás szabályai idén alapvetően nem változtak. Az előirányzat 102 százaléka, majdnem 276 millió forint folyt be november végéig. Az év végéig várható bevételekkel az iparûzési adóbevétel jelentősen meg fogja haladni az előirányzatot. A jelenleg feldolgozott bevallások alapján az iparûzési adóalanyok száma 1044. Ez a 2008-as évhez viszonyítva (1.151 adózó) jelentős csökkenés. A hiányzó bevallások száma 176, a mulasztó adózók felszólítása folyamatban van. Jövőre az iparûzési adó beszedésének rendszere jelentősen változik. A beszedéssel kapcsolatos feladatokat 2010-től az állami adóhatóság veszi át.
A gépjármû adó nem tartozik a helyi adók körébe, átengedett központi adóként funkcionál, de a befolyt összeg a helyi önkormányzat bevétele. A november 30-áig terjedő időszak bevétele 35,7 millió forint, ami kis mértékben elmarad az előző évi hasonló időszak adataitól.
Az alkotmánybíróság által december 17-ével megszüntetett luxusadó mind a 100 százaléka befolyt 78 ezer forint összegben.
Talajterhelési díj címén az évre tervezett 150 ezer forint helyett 194 ezer forint folyt be.
Idén 84 fizetésre kötelezettől 1,5 millió forint adók módjára behajtható köztartozást szedtek be. Beszedtek majd 4 millió forint késedelmi pótlékot és bírságot is. Idén 43 fizetési könnyítésre, illetve adómérséklésre irányuló kérelmet iktattak. Az elbírált és jogerőre emelkedett kérelmek alapján 1,2 millió forint adó- és pótléktartozásra adtak könnyítést. A helyi adókban 2009. november 30-án 92 millió 291 ezer forint a kintlévőségek összege, ebből 44,6 millió forint felszámolás alatt lévő adóalanyok tartozása.

A vagyongazdálkodási rendelet módosítása

A városközpont funkcióbővítő projektjéhez kapcsolt Rózsakert komplexum hasznosítása megkezdődött. Hogy a rendkívül fontos városfejlesztési feladatok, célok érdekében az önkormányzati vagyon tulajdonjogát, illetve használatát ingyenesen lehessen átruházni önkormányzati költségvetési szervre, az önkormányzat száz százalékos tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetre, meg kellett változtatni a vagyongazdálkodásról szóló helyi rendeletet. A további EU-s forrásból származó projektek megvalósítása, fenntartása és üzemeltetése érdekében az önkormányzati vagyon versenyeztetés nélküli hasznosításának lehetővé tételét is engedélyezhetővé tették. A vagyon értékében bekövetkezett növekedés miatt pedig növelték a nemrégiben pályázati segítséggel felújított orvosi rendelő épületének értékét.

Módosították a parkolási rendeletet

A parkolási rendelet pótdíj befizetésekkel foglalkozó része korrekcióra szorult. A pótdíjazásnál alkalmazott aznapi befizetés csak a parkolási iroda és a posta nyitvatartási idejében volt csak lehetséges. Ha a gépjármû tulajdonosa a nyitvatartási időn túl észlelte, hogy szabálytalanul parkolt, nem talált nyitva tartó befizető helyet, így a rendeleti szabályozás értelmében az alapdíjon felül tízszeres összegû büntetést kapott. Ha aznap be tudta volna fizetni, akkor ennek mértéke ötszörös lett volna. A díjkülönbözeten felül fizetendő pótdíj mértékét a város közterületein a jármûvel várakozás rendjéről szóló helyi rendeletben úgy változtattak meg, hogy a három munkanapon belül befizetett pótdíj mértéke az alapdíj tízszerese, míg a három munkanapon túl befizetett pótdíj mértéke az alapdíj huszonötszöröse lett december 17-étől. Rendelkeztek arról is, hogy a parkoló iroda nyitva tartásának alkalmazkodnia kell ahhoz az időtartamhoz, amikor fennáll a parkolójegy fizetésének napi kötelezettsége.

Nem emelkedik a szemétdíj

Újra hosszas vita előzte meg a szemétszállítás díjairól szóló előterjesztés megszavazását. A felszólaló képviselők mindegyike szerette volna, ha a jelenleginél igazságosabb, a szociális szempontokat is erőteljesebben figyelembe vevő, a díj emelését kiküszöbölni képes, a környezetvédelmi szempontokat optimálisabban kezelő változatra tudtak volna voksolni. Mint elhangzott: ilyen variáció kialakítására még néhány évet sajnos mindenkinek várni kell. A hulladékgazdálkodásról szóló törvény alapján a Zöldfok Rt. ugyan elkészítette a jövő évre érvényes, települési szilárd hulladék gyûjtésére, szállítására, kezelésére és ártalmatlanítására vonatkozó költségkalkulációját. A képviselők elé négy különféle, lakossági ürítési díjmértékeket tartalmazó változat került. A közszolgáltató a december elején tartott egyeztető tárgyalások után úgy döntött, hogy nem emel díjat a lakosságnál, és elállt az intézményi közszolgáltatási díjak mintegy 13 százalékos növelésétől is. Az állandó ingatlanok esetében évi 127 alkalommal 110 literes, a társasházi ingatlanok esetében 60 literes, családi házas és üdülőingatlanok esetében 63 alkalommal 110 literes edény ürítése történik majd. A zöldhulladékot az április 1-től november 30-ig tartó időszakban – kéthetente szerdán - évi 18 alkalommal szállítják majd el. A 2010-re érvényes díjak nem változtak, és azok továbbra is tartalmazzák a gyûjtés, szállítás és az ártalmatlanítás költségeit. A gyógytelepülés tisztasága így a jövőben is fenntartható lesz.

A jövő évi fejlesztésekkel kapcsolatos tervek

A település arculatát, összképét jelentős mértékben határozza majd meg a városközpont rekonstrukciós munkálatainak elkészülte. E fejlesztés mellett azonban gondolni kell a város egyéb településrészeinek fejlesztésére is, hiszen amellett, hogy az út- és járdafelújítások, a csapadékcsatorna-hálózat kiépítésének folyamatosságára komoly hangsúlyt fektettek, még mindig vannak olyan területek, ahol a rekonstrukció, sürgetővé vált. A 2010. évi fejlesztési, beruházási javaslatban meghatározott felújítási munkákhoz kapcsolódó tervkészítési feladatok becsült költségét az alábbiakban fogadta el a testület. A Közlekedési Koncepcióra, új parkolóhelyek kiépítésének lehetőségeinek vizsgálatára 4.000.000 Ft; az Árpád u. felújítására, parkoló kiépítésére, csapadékvíz elvezetésre 1.200.000 Ft; a Vörösmarty utca felújítására, kerékpárút építés tervezésére 3.000.000 Ft; a dr. Korányi, Semmelweis, Sugár utcák (1+1 forintos) útfelújítására 1.000.000 Ft; a Kisfaludy, Dózsa György, Veres Péter, Budai Nagy Antal, Gersei Petheő utcára 1.400.000 Ft jut majd.

Sport- Rehabilitációs és Rekreációs Központ

A H és M Kft. november derekán üzleti ajánlatot adott az önkormányzatnak. A beruházási program hét, egymás melletti önkormányzati tulajdonlású önkormányzati ingatlant érint. A Kossuth utcai sportpályával szemközti mészkőzúzalékos területet, ami jelenleg parkolóként funkcionál, a dr. Korányi és a Semmelweis utca közötti garázssortól délre eső blokkot az evangélikus-református templomhoz tartozó terület északi határáig. Itt jelenleg zöldfelület, aszfaltos kézilabdapálya és labdarúgó edzőpálya található. A befektetői ajánlat szerint a jelenlegi murvás parkoló területén egy közel kétszáz fő elhelyezésére alkalmas 4 csillagos, „multifunkcionális” „Sport”szálloda épülne. A hotel főbejáratát a Kossuth utca felől alakítanák ki. A szállodához nyugati irányban csatlakozna egy wellnes központ. Az épület pinceszintjén 130-160 gépkocsi tárolására alkalmas parkoló és edzőközpont is kiépülne. Az edzőpálya területén kerülne elhelyezésre egy multifunkcionális csarnok. A csarnok 60x130 méteres alapterülettel épülne ki. Alapkiépítésben három darab 60x30 méteres mûfüves pálya kerülne kialakításra, de a belső tér igény szerint átalakítható más sportokhoz szükséges pályákká, kiállítások, bemutatók, koncertek és más tömegrendezvények helyszínévé. A Sport-rehabilitációs és Rekreációs Központ tervezett összköltsége nettó értékben közel 4 milliárd forint. A tervezett beruházást a H és M kft. finanszírozza, teljes egészében. Az ülésen a képviselők pro és kontra érveket sorakoztattak fel, hogy épüljön, vagy sem a sportszálló. Úgy látták, még több információt kell beszerezni ahhoz, hogy felelősséggel hozhasson döntést a testület a stratégiailag fontos helyen lévő ingatlantulajdon további hasznosításának kérdésében.

Jóváhagyták az Aquamarin folyószámla-hitel keretét
A folyamatos likviditás biztosítása érdekében az önkormányzat száz százalékos tulajdonában lévő Aquamarin Szállodaipari Kft. további egy évre meg kívánta újítani a folyószámla hitelkeret szerződését, amelyhez a testület is hozzájárulását adta. A társaság jelenleg hitellel nem rendelkezik, és az év hátralévő napjaiban is várhatóan minimális lesz a hitelkeret felhasználása. A hitelkeret biztonságot nyújt a bevétel és a költség időbeni ingadozására.

Az önkormányzat 2010-es közfoglalkoztatási terve

Az önkormányzat intézményei megfogalmazták a közcélú foglalkoztatásra vonatkozó igényeiket. A Teréz Anya Intézményben 6 fő, a Mûvelődési intézményben és az óvodában 1- 1 fő, az általános iskolában 4 fő, a GAMESZ-on öt fő napi nyolc órában történő foglalkoztatása válik lehetségessé. A foglalkoztatni kívánt személyek munkabérének és járulékainak költségeihez 95 százalékban az „Út a munkához” program járul hozzá. A testület felkérte és megbízta a Hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása Társulási tanácsát, hogy a kistérség közfoglalkoztatási tervének részeként készítse el a jövő esztendőre érvényes települési közfoglalkoztatási tervet.

Emléktábla dr. Mikolics Ferenc humán gyógyítónak

Az oktatási-, mûvelődési-, egészségügyi és szociális bizottság felkarolta dr. Szarka Lajosnak, a mûvelődési központ igazgatójának ötletét, hogy halálának 45. évfordulóján dr. Mikolics Ferenc állatorvos, humán gyógyító (1897-1964), tiszteletére portédombormûves emléktáblát helyezzenek el a Hévíz Pantheon falán. Dr. Mikolics Ferenc Hévíz első állatorvosa, emberi betegségek „csodás” gyógyítója, kutató és feltaláló emlékére az önkormányzat 375 ezer forint értékben dombormûvet készíttet Farkas Ferenc bocföldei szobrászmûvésszel. Az emléktábla állítás és felirat egyeztetve lett a Söjtörön született néhai gyógyító leszármazottaival és a reumakórház vezetőivel is. A Festetics téri avatóünnepséget 2010. január 29-n, pénteken délután kettőtől tartják meg.

(Forrás: Városháza sajtóreferens)