MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Ülésezett a Hévízi Kistérség
Két ülésrészre bontottan összesen tíz napirendi pontot tárgyalt meg a hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása (HKÖTT) július közepén. A HKÖTT-Fejlesztési Tanácsülésén négy napirendet vitattak meg.

A napirendek tárgyalása előtt Kovács Enikő, az egyik neves gyógyszergyártó cég önkormányzati vakcina-értékesítési vezetője a humán papillóma vírus által terjesztett méhnyakrák vakcinációs program bevezetésének fontosságáról szólt. Kiemelte: Hévíz erkölcsi és logisztikai segítséget is nyújtott ahhoz, hogy a gyógytelepülésen élő 10-18 éves korcsoportba tartozó 156 érintett fiatal lány kedvezménnyel hozzájusson a kínált oltóanyaghoz, amelyből három injekciózás kell a teljes védelem kialakulásához. Vértes Árpád elnök, és más felszólalók is úgy látták: a megelőzés olcsóbb, mint a gyógyítás; a prevencióhoz kapcsolódó költségeket pedig az államnak kellene állnia.
A hévízi kistérség környezettudatos imázsának kialakítása, illetve a kényelmi szolgáltatások bővítése, ezek által pedig a vendégkör elégedettségének fokozása stratégiai kérdés mikrorégiónkban. A zalakarosi kistérséggel közösen még tavaly februárban nyújtottak be integrált turisztikai fejlesztésre pályázatot, amelyet a teljességi kritériumok teljesítésének hiányára hivatkozva akkor elutasítottak. A Balatoni Fejlesztési Tanács idén ismét kiírta a pályázatot. A Társulási Tanács felhatalmazta elnökét, valamint a Kistérségi Iroda vezetőjét a pályázat előkészítésére, továbbá az egyeztetések lefolytatására, hogy a pályázatot újból beadják a zalakarosi kistérséggel közösen. Gyuk János alelnök is úgy látta: a korábbi technikai malőrök kiküszöbölésével, és még nagyobb odafigyeléssel most sikert hozhat a közös pályázat.
A kistérség által tavaly elnyert és megvalósult pályázatokról készített tájékoztató számba vette a Komplex Kistérségi Szabadidősport Programot, a Sporttáborozási Programot, a Szeniorsport – Aktív életmód- Egészségfejlesztő Programot, a Hévíz Termálvölgy Kiadványt és a Karácsonyi Fesztivál és Vásárt. A 6.698.000 teljes költségvetésû, 3 millió 610 ezer forint elnyert támogatást feltételező programokra 3 millió nyolcvannyolcezer forint önrészt kellett felmutatni. A HKÖTT idén pályázatot nyújtott be és 1,9 millió forint támogatást nyert egy fő közfoglalkoztatás-szervező munkába állítására. Pályáztak májusban kiemelt jelentőségû szabadidősport események megrendezésének támogatására is. A 4,7 milliós teljes költségvetésû program támogatási összege: 2,8 millió, az önrészt a társulás saját költségvetéséből biztosítja. A támogatás odaítéléséről még nem született döntés. Közel 5,5 milliós saját forrással szeretnének közel 16,5 milliós támogatási összeghez jutni, amelynek keretében a kistérség települései részére tudnak anyagokat, eszközöket beszerezni a közfoglalkoztatáshoz. Eddig 34 együttmûködő partner jelezte, pályázati siker esetén csatlakozna az Új Kistérségi Közkincs-kerekasztal megalakításához, mûködésének támogatásához. A tavaly elutasított pályázatot már újra benyújtották, hogy a 44 ezer forintos önerővel megvalósíthassák a 444.440 forintos teljes költségigényû programot. A Komplex Kistérségi Napok megvalósításához is pályázaton szeretnének pénzhez jutni. A mikrorégiós programok szervezésében, azok kistérségi szintû összehangolásában segítene a főállásban foglalkoztatott közmûvelődési-múzeumi referens. A munkakör ellátásához is egy június derekán beadott pályázat nyújthat hathatós segítséget.
A Zalai Falvakért Egyesület Foglalkoztatási Információs Pontot (FIP) mûködtet Hévízen, a Rákóczi utca 9. szám alatti irodájában, ahol az érdeklődők naprakész információkat szerezhetnek a Munkaügyi Központ által biztosított ellátásokról és képzésekről. Az irodát felkereső ügyfelek a legtöbb esetben álláslehetőségek iránt érdeklődnek, de segítséget kaptak önéletrajz, esetleg adóbevallás elkészítésében is. Mint azt Kovács Lászlóné FIP-munkatárs bejelentette: ha még szélesebb körben elterjed az iroda mûködésének híre, úgy még több segítséget tudnak adni az érintetteknek. Vajda Veronika, a kistérségi iroda vezetője felvetette, hogy a kistérség honlapján kívül, az egyes települések honlapjaira is felteszik a FIP iroda mûködési rendjét, és elérhetőségét.
A HÉKÖTT a Balatoni Fejlesztési Tanács mûködési költségeihez hozzájárulva, a Hévízi Kistérségnek a Balaton kiemelt üdülőkörzetbe tartozó településeire lakosságszám arányosan meghatározott összegû évi tagdíjat, 127.403 forintot fizet a saját költségvetéséből. A tagdíjat július közepéig róják le.
A második ülésrészen áttekintették a közfoglalkoztatás helyzetéről szóló beszámolót. Mint ismeretes, a társulás még áprilisban nyújtotta be „ Közfoglalkoztatás-szervezők foglalkoztatásának támogatása” címmel írt pályázatát, amelyet a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ támogatásra megfelelőnek ítélt. Tavaly április elején fogadták el a nyolc településre vonatkozó közfoglalkoztatási tervet, hogy a korábbiaknál fokozottabb mértékben munkajövedelemhez tudják juttatni a mikrorégió állástalanjait. A települési önkormányzatokkal történő személyes adatgyûjtések és egyeztetések alapján június 30-áig 61 főt jelöltek ki, akik részt vehetnek a közfoglalkoztatásban, amely érint útfenntartást, parkosítást, temető rendbe tételt, parlagfû-mentesítési tevékenységet, hulladékgyûjtést, de ügyviteli, adminisztratív feladatok ellátását is. A programban résztvevők száma akár a duplájára is emelkedhet.
A társulás a szociális ellátásokról szóló törvényben foglalt alapszolgáltatások közül a hévízi székhelyû Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény (TASZII) segítségével ellátja a térségben a családsegítési feladatokat, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben foglalt feladatok közül a gyermekjóléti szolgáltatási feladatokat. A megállapodás értelmében a feladatellátásról és a normatív támogatás felhasználásáról és elszámolásáról beszámoló készült, amelyet megvitatott a társulás. A szakmai anyag egyebek között említést tesz arról is, hogy tavaly a gyermekjóléti szolgálat által gondozott családok száma megközelítette a hatvanat, a gyermekek száma pedig nyolcvannál is több volt. Hévízen évről-évre növekszik az ellátásban részesülő családok és gyermekek száma. A fürdővárosban 17 család, 24 gyermekével tartották a kapcsolatot. A leggyakoribb problématípusok: gyermeknevelési, szülői életvezetési problémák, szülői elhanyagolás, beilleszkedési zavarok, magatartási nehézségek, igazolatlan iskolai hiányzás. Kaptak jelzést gyermekbántalmazás gyanújáról is. Vági Ferencné, a TASZII-vezetője jelezte: a nyári ingyenes napközis táborukra a kistérségből is akadtak jelentkezők.
A Zala-megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a társulási tanács megállapodást kötött a kistérség közigazgatási határain belül tereprendezési, parkosítási, takarítási munkák alkalmankénti elvégzésére az Intézet munkaerő kapacitásának függvényében. A társulás a fogvatartottak munkájának ellentételezéseként turisztikai jellegû szolgáltatások fürdővárosi igénybevételét ajánlotta fel. Vértes Árpád elnök bejelentette: Zalaköveskút települési centrumát már széppé tették az elítéltek, akiktől egyáltalán nem kell tartania a lakosságnak.
A Társulási Tanács ülésén szükségessé vált a költségvetés módosítása. Cserép Gábor, a pénzügyi bizottság elnöke is úgy látta, az előterjesztés elfogadásra javasolt. A módosított kiadási és bevételi főösszeg 92.865.000 forintra változott.
Szabó Vendel, Sármellék polgármestere hozott javaslatot a faluban mûködő, leromlott mûszaki állapotban lévő légimentő-bázis anyagi támogatására. Mint elhangzott: a hévízi, zalakarosi és keszthelyi kistérségek települési önkormányzatainak is elküldik a levelet, amelyben segítséget remélnek a kilométerben és esetszámban is országosan előkelő helyen lévő mentőcsapat helyzetének javítására.

(Forrás: Városháza, sajtóreferens)