MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Utcafesztivál Hévízen
Augusztus elején másodszor rendeztek utcafesztivált Hévízen. Két helyszínen közel 40 előadó, illetve zenekar szórakoztatta a közönséget. Választékban nem volt hiány, mindenki megtalálhatta a neki tetsző zenei stílust.

- Kilenc esztendeje Olaszországi mintára szerveztük meg a férjemmel, az első ilyen fesztivált Zamárdiban. Akkora sikere volt, hogy tavalyelőtt már több városból, így Hévízről is érkezett felkérés: legyen itt is utcafesztivál – elevenítette fel a kezdeteket Maitz Szilvia, az egyik rendező, majd hozzátette: - Komoly válogatás előzte meg a fellépéseket, hiszen minden jelentkezőtől demoanyagot kértünk, majd személyes meghallgatások után döntöttük el, részt vehetnek-e a fesztiválon – mondta.
Az ünnepélyes megnyitón Szarka László, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke kiemelte:
- Egy-egy ilyen rendezvény azért is jó, mert sokféle zenével, előadóval találkozhatnak az emberek az ízlésüknek megfelelően. Emellett színt is hoz városunk életébe. Hévízen mindez nem számít újdonságnak, mivel már a Festeticsek idejében olyan zenepavilonok álltak a település több pontján, amelyekből térzene szólt.
A zenészek a Sétáló utcán és a Galéria környékén gyûjtöttek maguk köré egyre több hallgatót. Bár az utcákon általában ritkán látunk, hallunk népdalénekeseket, itt még erre is akadt példa.
- Egy középiskolába jártunk, így alakítottuk meg négy éve a Rokolya Énekegyüttest. Az éneklés, a népdalok szeretete hozott és tart össze bennünket. Amíg tehetjük együtt maradunk, de az amatőr szintnél többre nem törekszünk – mondta egyikük, Kubinyi Júlia. Egy kisebb csoport alakult ki Papp Sándor körül is, aki a lányok közelében citerázott.
- Debrecenből érkeztem, a Bocskai együttes tagja vagyok. Alföldi, de országosan is ismert népdalokat, valamint mulatós zenéket játszom. Ha valaki kér tőlem egy dalt, akár hallás után is eljátszom. Rutinból zenélek – mondta.
Illés számokat játszott az az együttes, amelynek két mozgássérült tagja is volt. A magyar zene mellett távoli népek zenei kultúrájával ismerkedhettek az érdeklődők például az Andok zenéjét hallgatva. Ezt egy tollas fejdíszû, festett arcú indián csapat hozta Hévízre. Tőlük távolabb dobszólót hallhattak a járókelők, de sokan megálltak a flamencot és klasszikusokat előadó utcazenész előtt is. A hévízi közönség zenei nyitottságát már tavaly bizonyította azzal, hogy akkor a közönség tetszését a leginkább egy rockbanda nyerte el. Így ez a mûfaj az idén sem maradt ki a kínálatból.
Az estéket egy pesti tûzzsonglőr csoport előadásai tették látványosakká, ők égő buzogányokra és botokra koreografált számokat mutattak be.

(Forrás: Hévíz Tv)