MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Városi megemlékezés az 1848 -as forradalomról
Az 1848-as forradalom ünneplésére sokan fogadták el az önkormányzat meghívását, hogy a város vezetésével együtt emlékezzenek meg a forradalom vívmányairól, hőseiről.

A város lakóit, vendégeit, valamint Rigó Csaba kormánymegbízottat és Manninger Jenő országgyûlési képviselőt, a Zala Megyei Közgyûlés elnökét Papp Gábor polgármester köszöntötte. 

Az egybegyûlteket elsőként Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal vezetője köszöntötte. Mint mondta: az 1848-as reformok és forradalom végigküzdőinek nemzedéke bátor volt, s ugyanezen bátorság jegyében cselekszik a jelenlegi kormány is, mely kétharmados felhatalmazást kapott feladatai végrehajtására. Manninger Jenő beszédében a megújulás ünnepének nevezte március 15-ét, kiemelve: 163 éve történelmet írva alapvetően megváltoztatták az ország életét a forradalmi ifjak. Párhuzamot vonva a régmúlt és a közeli múlt között, rámutatott: hasonlóan 1848-hoz, az elmúlt év során Magyarország ismét a szabadságot választotta.

- 1848 és 49 egyszerre történelmi valóság és egyszerre legenda. Nemzeti mitológiánk, és nemzeti fejlődésünk éltető forrása. E legendateremtő szûk másfél év a Nemzeti Múzeum lépcsőjétől, a Pilvax Kávéháztól indult és egészen Világosig tartott – valóban mítoszként ivódott a szívünkbe. Erőt adó, példamutató valamennyi magyar ember számára. Nagy volt a tét, nagy volt a túlerő, de sokkal nagyobb volt a bátorság, az elszántság. A magyar forradalom legfőbb tétje a polgári Magyarország megszületése volt. Megannyi ígéret fogalmazódott meg ennek érdekében. Ígéret a szabad sajtóról, a független kormányzásról, a népképviseletről, a jogról és az erkölcsről. És megannyi ígéret látszott beteljesedni a mindent elsöprő forradalmi lendületnek köszönhetően – hangsúlyozta beszédében Papp Gábor polgármester.

Kiemelte: 1848. március 15-én a magyarok nemet mondtak a múltra, s abban a pillanatban igent mondtak a jövőre. Megtették, mert megvolt bennük a bátorság, és ennek köszönhetően bebizonyosodott, hogy a múlt legyőzhető.

A forradalom és szabadságharc történetét, jelentős eseményeit elevenítette fel beszédében Sebők András, a Széchenyi Polgári Kör elnöke.

Az ünnepség zárásaként a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház mûvészei adtak mûsort, majd koszorúzás zárta a megemlékezést.

Nézze meg galériánkat!

(Forrás: Városháza)