MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Városszemle II.
Az idegenforgalmi felkészülést szolgáló tavaszi városszemle után idén másodszor is bejárták Hévíz területét az önkormányzati képviselők. A jövő évi költségvetés tervezése előtt számba vették azokat a fejlesztési igényeket, melyek kizárólag pályázati támogatással valósulhatnak meg és áttekintették mely beruházásokat tudja elvégezni önerőből a város.

Hévíz önkormányzata számos olyan beruházást tervez, melyek megvalósítása évek óta várat magra. – A kettes városszemlét „kísérleti jelleggel” iktattuk be a munkarendbe, hogy a költségvetés tervezése előtt felállítsuk a fontossági sorrendeket és lássuk a pénzügyi igényeket. A fejlesztések két csoportra oszthatók. Vannak komplex módon kezelendő feladataink, másrészt pedig olyan beruházási igényekről van szó, melyek egyedileg is megvalósíthatók – tájékoztatta a Hévízi Televízió szerkesztőségét Rábai József, a Településfejlesztési, Természet- és Környezetvédelmi Bizottság elnöke. A város több olyan nagyprojekt tervét elkészítette, melyhez - a beruházás nagyságrendje miatt - a regionális operatív programból tervez plusz bevételi forrást. A belvárosi gyalogosövezet kialakításával teljesen megújulhatna a sétálóutca és környéke, ám a beruházás az autóbusz-pályaudvar kitelepítésével együtt közel kétmilliárd forintos fedezetet igényel. – Erre a célra a régiós programból maximum ötszáz millió forintos támogatást lehet nyerni, így várhatóan szakaszolnunk kell a beruházást – ismertette Babics Tamás a Polgármesteri Hivatal Mûszaki Irodájának helyettes vezetője. A pályázati önrész előteremtése sem kis feladat. – Az ötcsillagos szálloda és élményfürdő területének értékesítéséből származó bevétel biztosíthat saját fedezetet – vázolta az elképzeléseket Vértes Árpád polgármester. - Két pályázó nyújtott be ajánlatot, s ha a szigorú környezetvédelmi előírásokat tartalmazó feltételeket vállalják, akkor meg tudunk egyezni és az eladásból származó bevételt visszaforgathatjuk a város javára – tette hozzá.
Ugyancsak pályázati támogatással lehet modernizálni az észak-nyugati városrész infrastruktúráját. A Szabó Lőrinc valamint a Budai Nagy Antal utca környéknek lakói a járda hiányát és az utak rossz állapotát kifogásolják, ám nem csak aszfaltozási kérdésről van szó.
– Ezek komplex feladatok, hiszen elsőként a csapadékvíz-elvezetést kell megoldani, csak utána következhet az úthálózat rekonstrukciója – ecsetelte a nehézségek Babics Tamás. A tervek készen állnak, itt is a források biztosítása lassítja a kivitelezést. A kisebb volumenû feladatok mellet sem ment el a szemlebizottság. A Zrínyi utcai gesztenyefasor megújítására a GAMESZ már szakértői véleményt kért a Soproni Egyetemtől, s ez konkrét útmutatást tartalmaz a növényzet kezelésre. A Dombi sétánynál a - tavasszal kifogásolt állapotú - fákat már kivágták, az út azonban még mindig aszfaltozatlan, szabad utat enged a sárnak és a hordaléknak. A szemle során több megoldási javaslat is felmerült, melyet a szakértők egyeztetnek. Egregyen - ahol kisebb lakossági fórummá vált a helyszíni bejárás - a lakók azt kérték, hogy a templom előtti gondozatlan bozótos helyén rózsakertet alakítson ki a város. Ha elkészül, a gondozást átvállalják a környékbeliek. A képviselők részéről az is felmerült, hogy a szûk utcák helyett a templom mögötti zöldövezet kedvezőbb helyszínt biztosíthat a településrész fesztiváljaihoz.

(Forrás: HÉVÍZI TV)