A jubileumi rendezvény köszöntőjében Vértes Árpád polgármester arra emlékeztetett: 15 éve Seffer Imre és Papp Lajos borászok felvetését felkarolva döntötte el az országban szinte elsőként, hogy fesztivált szerveznek a bor kultúrájának népszerûsítéséért. Az óta úgy a helyszín, mind a tartalom is sok kedvezőváltozáson ment át. Elérték, hogy a kisváros már nem csak a világon egyedülálló gyógytaváról híres, de vendégváró, turistabarát környezetéről is.
Gráf József, Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter megnyitójában úgy fogalmazott: a bortermelők izzadtságcseppjei és szaktudása is benne van a kiváló magyar borokban, amelyeket a borházak kínálnak. Hazánkban 80 ezer hektáron 3,5 millió hektoliter bort termelnek, amelynek 80 százalékát a magyar emberek fogyasztják el. Nehéz szüret előtt állunk, de úgy tûnik, idén is kiváló lesz a bor, ami jó hírünket viszi a nagyvilágba is - mondta a miniszter.
Három bíráló bizottságban 12 szakértő, „huszas” jutalmazó pontozással értékelte a termelők által leadott 25 fajtához tartozó 174 üveg bor tartalmát. Szín, tisztaság, illat, zamat és összbenyomás alapján választották ki a legeredményesebben szereplőket. Mint azt szakmai értékelésében Molnár Olivér, az Országos Borminősítő Intézet nyugalmazott igazgató-helyettese kiemelte: az első hévízi borversenyre leadott borok 40 százalékát tartották hibásnak, addig most mindössze öt százalék számított csak gyengének, ami az egyértelmû fejlődésre utal. A Papp Bor Bt. harmadik, a Szent Anna Borház második lett, míg a győzelmet idén a nagyradai Cezár Winery borház érdemelte ki.
Könnyûzenei mulatság, sztárvendégek, nemzeti folklórgála, tánccsoportok fellépése is emlékezetessé tette a nagyszabású, ötnapos rendezvényt, de nem maradt el a hagyományos Ilona-bál sem, ahol megválasztották az idei borkirálynőt és bortábornokot.
(Forrás: hévíz)